KEK PISANG

Monday, December 31, 2012

Kek keju







KEK KEJU COKLAT MARMAR


sumber dari :  buku 'Hidangan Berkeju' Noraini Zakaria
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan A :

180  gm   mentega
190  gm   gula kastor
    3  biji   telur  (A)
125  gm   tepung superfine    )
    1  tsp   serbuk penaik       )   diayak bersama
  35  gm   serbuk koko         )


Bahan B :

250  gm   cream cheese  -  suhu bilik
  60  gm   gula kastor
    1  biji   telur  (A)

Acuan :  7 inci


Cara membuat :

1.   Sediakan tin pembakar empat segi.  Griskan dengan sedikit mentega dan lapik kertas serap minyak.
2.   Putar bahan A iaitu mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu.
3.   Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil diputar sebati.
4.   Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega sambil digaul hingga rata.
5.   Untuk adunan keju :  Putar bahan B iaitu cream cheese dan gula kastor hingga kembang dan masukkan telur.  Putar sebati.
6.   Tuangkan 1/2 adunan A ke dalam tin pembakar.  Tuangkan pula adunan B tadi hingga habis diikuti dengan adunan A yang separuh lagi.
7.   Ambil lidi dan lorekkan permukaan adunan untuk membuat corak marmar diatasnya.
8.   Bakar selama 1 jam pada ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu :  170'C.

No comments:

Post a Comment