KEK PISANG

Wednesday, February 20, 2013

AGAR-AGAR KEMENYAN

 AGAR-AGAR KEMENYAN







AGAR-AGAR KEMENYAN


resipi dari  :  Majalah RASA Mac 2013, sangat sedap



Bahan-bahan :

  10  gm     serbuk agar-agar
200  gm     gula Melaka  -  dihiris
  60  gm     gula pasir
    1  biji     telur  -  dipukul ringan
    1  liter    air
250  ml      santan
    2  helai   daun pandan  -  disimpul
Garam secukup rasa

Acuan :  8 inci, dibasahkan


Cara memasak :

1.   Didikan sebahagian air (500 ml) di dalam periuk bersama hirisan gula Melaka dan daun pandan hingga gula larut.  Tapis dan asingkan sebentar.
2.   Kemudian di dalam periuk yang lain pula, masukkan baki air tadi (500 ml) dan didihkan serbuk agar-agar bersama gula pasir sehingga agar-agar menjadi larut.
3.   Seterusnya masukkan air gula Melaka ke dalam adunan agar-agar dan masak sehingga mendidih.
4.   Setelah itu masukkan santan.  Biarkan mendidih dan santan pecah minyak.
5.   Masukkan pula telur yang dipukul sedikit dan kecau sehingga ia betul-betul berketul.
6.   Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran lapan (8") yang telah dibasahkan.  Biarkan ia mengeras.
7.   Akhir sekali, simpan di dalam peti sejuk untuk rasa yang dingin.

No comments:

Post a Comment