AGAR-AGAR KEMENYAN
AGAR-AGAR KEMENYAN
resipi dari : Majalah RASA Mac 2013, sangat sedap
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
200 gm gula Melaka - dihiris
60 gm gula pasir
1 biji telur - dipukul ringan
1 liter air
250 ml santan
2 helai daun pandan - disimpul
Garam secukup rasa
Acuan : 8 inci, dibasahkan
Cara memasak :
1. Didikan sebahagian air (500 ml) di dalam periuk bersama hirisan gula Melaka dan daun pandan hingga gula larut. Tapis dan asingkan sebentar.
2. Kemudian di dalam periuk yang lain pula, masukkan baki air tadi (500 ml) dan didihkan serbuk agar-agar bersama gula pasir sehingga agar-agar menjadi larut.
3. Seterusnya masukkan air gula Melaka ke dalam adunan agar-agar dan masak sehingga mendidih.
4. Setelah itu masukkan santan. Biarkan mendidih dan santan pecah minyak.
5. Masukkan pula telur yang dipukul sedikit dan kecau sehingga ia betul-betul berketul.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran lapan (8") yang telah dibasahkan. Biarkan ia mengeras.
7. Akhir sekali, simpan di dalam peti sejuk untuk rasa yang dingin.
No comments:
Post a Comment