KEK PISANG

Sunday, February 24, 2013

AYAM MASAK HABANG







AYAM MASAK HABANG/(AYAM MASAK SAMBAL MERAH)


sumber dari  :  Majalah RASA Mac. 2013)


Bahan-bahan :

  1   ekor      ayam  -  dipotong 12
60   gm        cili kisar
  3   kuntum  bunga cengkih
  1   batang   kulit kayu manis
  1   helai      daun limau purut
  1   tbsp      gula merah
  1   tbsp      kicap manis
2.5  cm        belacan bakar
1/2  biji        lemon  -  diambil jusnya
500 ml         air
garam secukup rasa
minyak untuk menumis


Bahan dikisar halus :

2.5  cm   halia segar
   5  biji   bawang merah
   3  ulas  bawang putih


Cara-cara :

1.   Bersihkan ayam dan lumurkan dengan sedikit jus lemon dan diperap selama 15 minit.  Bilas dan tos airnya.  Ketepikan.
2.   Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, daun limau purut dan bahan kisar halus.  Kacau sehingga wangi.
3.   Kemudian masukkan cili kisar dan bahan-bahan lain.  Gaul rata dan biarkan sehingga pecah minyak.
4.   Seterusnya masukkan ayam dan gaul rata hingga bersatu dengan rempah.  Perlahankan api.
5.   Apabila ayam berubah warna, masukkan air secukupnya dan digaul rata.  Didihkan hingga kuah menjadi pekat sedikit.
6.   Akhir sekali, taburkan kacang pis (jika suka).  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment