Sunday, February 24, 2013
AYAM MASAK HABANG
AYAM MASAK HABANG/(AYAM MASAK SAMBAL MERAH)
sumber dari : Majalah RASA Mac. 2013)
Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong 12
60 gm cili kisar
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
1 helai daun limau purut
1 tbsp gula merah
1 tbsp kicap manis
2.5 cm belacan bakar
1/2 biji lemon - diambil jusnya
500 ml air
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan dikisar halus :
2.5 cm halia segar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara-cara :
1. Bersihkan ayam dan lumurkan dengan sedikit jus lemon dan diperap selama 15 minit. Bilas dan tos airnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, daun limau purut dan bahan kisar halus. Kacau sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan cili kisar dan bahan-bahan lain. Gaul rata dan biarkan sehingga pecah minyak.
4. Seterusnya masukkan ayam dan gaul rata hingga bersatu dengan rempah. Perlahankan api.
5. Apabila ayam berubah warna, masukkan air secukupnya dan digaul rata. Didihkan hingga kuah menjadi pekat sedikit.
6. Akhir sekali, taburkan kacang pis (jika suka). Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment