KEK PISANG

Saturday, February 2, 2013

OREO CREPE

 OREO CREPE





OREO CREPE


resipi dari :   Majalah Aroma Dec. 2012, Pn. Nor Azlita Abdul Aziz



Bahan-bahan :

  70  gm   tepung naik sendiri
  10  gm   tepung jagung
  40  gm   gula kastor
250  ml    susu segar
  15  gm   butter  -  dicairkan
    2  biji   kuning telur
    1  tsp   esen vanilla
secubit garam


Cara Penyediaan :

     Dalam satu bekas, satukan tepung naik sendiri, tepung jagung dan garam kemudian diayak.  Masukkan 1/2 daripada susu ke dalam adunan tepung dan gaul rata hingga ia licin dan tidak berketul-ketul.
     Dalam bekas berasingan, satukan kuning telur, gula dan baki 1/2 susu lagi.  Kacau rata hingga sebati.  Tuangkan adunan kuning telur ke dalam adunan tepung dan gaul rata hingga menjadi adunan yang licin.  Tambahkan butter yang telah dicairkan dan esen vanilla.  Kacau adunan hingga rata kemudian ditapis.  (letak pewarna pilihan jika suka).  Tutup bekasnya dengan plastik dan simpan dalam peti ais paling kurang 30 minit.

     Sediakan kuali leper (non-stick pan) yang tidak melekat.  Panaskan kuali dengan api besar hingga kuali benar-benar panas.  Perlahankan api dan oleskan sedikit minyak pada kuali.  Tuangkan 1 senduk adunan ke dalam kuali dan mulakan mendadar.  Biarkan hingga permukaannya kering dan lapisan bawahnya kuning keemasan.  Tidak perlu dibalikkan.  Terus angkat.  Ulang hingga kesemua adunan habis.


Bahan Inti :  Vanilla Cream Kastard

225  ml     susu cair
    1  tbsp  tepung kastad
  40  gm    gula kastor
    2  biji    kuning telur
    1  tbsp  butter
 1/2  tsp    esen vanilla
secubit garam
100  ml     krim putar bukan tenusu (RICH)
Biskut oreo secukupnya


Cara Penyediaan :

     Satukan tepung kastad dan gula dalam satu bekas.  Masukkan kuning telur dan 1/2 daripada susu.  Kacau hingga adunan sebati.  Masukkan semua baki susu, secubit garam dan esen vanilla.  Kacau rata.
     Panaskan atas dapur dengan api sederhana hingga adunan pekat.  Sentiasa dikacau supaya adunan tidak hangit dan berkerak di dasar.  Bila ia dah meletup-letup segera tutup api,  Masukkan butter dan kacau hingga adunan menjadi licin dan berkilat.  Biarkan ia sejuk.  Simpan dalam bekas bertutup atau balut bekas dengan plastik dan simpan dalam peti ais hingga ia dingin.
     Putar krim putar bukan tenusu hingga kental kemudian masukkan ke dalam adunan kastard yang telah disejukkan, kaup balik adunan hingga gebu dan bergaul sempurna.


1.   Ambil sekeping crepe.
2.   Letakkan vanilla cream kastard di atasnya.
3.   Ambil sekeping oreo.
4.   Patah-patahkan dan letakkan atas cream.
5.   Lipat crepe berbentuk empat segi.
6.   Dinginkan dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment