KEK PISANG

Sunday, February 24, 2013

FRESH BLUEBERRY CUPCAKE







FRESH BLUEBERRY CUPCAKE


sumber dari  :  dapurtanpasempadan (CMG, tqvm)


Bahan-bahan :

180  gm     mentega
140  gm     gula halus
    2  biji     telur  (A)
100  ml      susu segar
220  gm     tepung gandum *
    2  tsp     baking powder *  (* diayak bersama)
100  gm     buah blueberry segar
    1  tsp     esen vanilla


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 180'C.  Buah blueberry dicuci dan ditoskan.  Lap dengan kitchen towel hingga betul-betul kering.  Ketepikan.

2.   Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu demi satu dan terus diputar hingga kembang.  Masukkan vanilla, putar rata.  Perlahankan kelajuan mixer, masukkan tepung selang-seli dengan susu segar hingga habis.  Putar sebati.  Kemudian masukkan buah blueberry segar dan kaupbalik dengan spatula hingga sebati.  DO NOT OVERMIX.

3.   Sudukan 3/4 penuh dalam acuan muffin dan bakar selama 25 minit atau hingga masak.


No comments:

Post a Comment