Sunday, February 24, 2013
FRESH BLUEBERRY CUPCAKE
FRESH BLUEBERRY CUPCAKE
sumber dari : dapurtanpasempadan (CMG, tqvm)
Bahan-bahan :
180 gm mentega
140 gm gula halus
2 biji telur (A)
100 ml susu segar
220 gm tepung gandum *
2 tsp baking powder * (* diayak bersama)
100 gm buah blueberry segar
1 tsp esen vanilla
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C. Buah blueberry dicuci dan ditoskan. Lap dengan kitchen towel hingga betul-betul kering. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu demi satu dan terus diputar hingga kembang. Masukkan vanilla, putar rata. Perlahankan kelajuan mixer, masukkan tepung selang-seli dengan susu segar hingga habis. Putar sebati. Kemudian masukkan buah blueberry segar dan kaupbalik dengan spatula hingga sebati. DO NOT OVERMIX.
3. Sudukan 3/4 penuh dalam acuan muffin dan bakar selama 25 minit atau hingga masak.
Labels:
Cupcake/kek cawan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment