KEK KEJU SWISSROLL COKLAT - kek ini sangat sedap
KEK KEJU SWISSROLL COKLAT
dari buku 'Variasi Hidangan Berkeju' oleh : Noraini Zakaria
Bahan-bahan :
1 gulung kek swiss roll coklat - dihiris 1sm
250 gm keju krim
200 gm krim putar UHT
90 gm gula kastor
50 ml air* )
10 gm gelatin halal* ) * dicairkan secara double boiler
100 gm coklat masakan - dicairkan
Cara membuat :
1. Susun kek swissroll coklat pada dasar acuan bulat 8 inci jenis springform atau loose tin rapat-rapat. Untuk bahagian tepi acuan, kek yang telah dihiris itu dipotong dua dan disusun dibahagian tepinya juga.
2. Pukul krim putar hingga kembang dan pekat. Simpan dalam peti sejuk.
3. Dalam bekas lain, pukul krim keju dan gula kastor hingga kembang dan berkrim. Masukkan coklat cair dan pukul sebati.
4. Tuangkan gelatin ke dalam adunan keju dan pukul hingga sebati. Masukkan pula krim putar tadi dan gaul adunan dengan spatula.
5. Tuangkan adunan ke atas lapisan kek. Ratakan dan simpan di dalam peti sejuk hingga kek keras, lebih kurang 3 jam atau semalaman.
No comments:
Post a Comment