KEK PISANG

Monday, February 4, 2013

KEK KEJU SWISSROLL COKLAT



 KEK KEJU SWISSROLL COKLAT  -  kek ini sangat sedap










KEK KEJU SWISSROLL COKLAT


dari buku  'Variasi Hidangan Berkeju' oleh :  Noraini Zakaria



Bahan-bahan :

     1   gulung   kek swiss roll coklat  -  dihiris  1sm
250    gm        keju krim
200    gm        krim putar UHT
  90    gm        gula kastor
  50    ml         air*                )
  10    gm        gelatin halal*  )  *  dicairkan secara double boiler
100    gm        coklat masakan  -  dicairkan


Cara membuat :

1.   Susun kek swissroll coklat pada dasar acuan bulat 8 inci jenis springform atau loose tin rapat-rapat.  Untuk bahagian tepi acuan, kek yang telah dihiris itu dipotong dua dan disusun dibahagian tepinya juga.

2.   Pukul krim putar hingga kembang dan pekat.  Simpan dalam peti sejuk.

3.   Dalam bekas lain, pukul krim keju dan gula kastor hingga kembang dan berkrim.  Masukkan coklat cair dan pukul sebati.

4.   Tuangkan gelatin ke dalam adunan keju dan pukul hingga sebati.  Masukkan pula krim putar tadi dan gaul adunan dengan spatula.

5.   Tuangkan adunan ke atas lapisan kek.  Ratakan dan simpan di dalam peti sejuk hingga kek keras, lebih kurang 3 jam atau semalaman.

No comments:

Post a Comment