Wednesday, February 20, 2013
KEK OMBAK RINDU
KEK OMBAK RINDU
resipi dari : Majalah RASA Mac 2013, sangat sedap & lembut
Bahan-bahan :
300 gm tepung naik sendiri
200 gm gula kastor
250 gm mentega
50 gm serbuk biskut Oreo
100 ml susu cair
5 biji telur (B)
2 tbsp susu pekat manis
1 tsp esen vanilla
1 tsp ovalette
Pewarna biru, merah jambu & kuning secukupnya
Loyang : 8 inci persegi, alas dengan kertas kek
Cara memasak :
1. Putar mentega, gula kastor dan ovalette hingga lembut.
2. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan terus diputar.
3. Seterusnya masukkan tepung naik sendiri, esen vanilla, susu pekat dan susu cair. Gaul sebati.
4. Setelah itu, bahagikan adunan kepada tiga bahagian (3) dan letakkan pewarna biru, merah jambu dan kuning pada setiap bahagian itu.
5. Sediakan loyang berukuran 8 inci yang dilapikkan dengan kertas kek dan disapu dengan sedikit mentega.
6. Tuangkan adunan lapisan biru dan taburkan serbuk Oreo.
7. Kemudian tuangkan pula adunan lapisan merah jambu dan taburkan serbuk oreo.
8. Seterusnya tuangkan adunan lapisan kuning. Tutupkan loyang dengan kertas aluminium foil.
9. Akhir sekali, kukus kek selama 1 jam atau hingga kek masak sempurna.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment