KEK PISANG

Wednesday, February 20, 2013

KEK OMBAK RINDU








KEK OMBAK RINDU


resipi dari  :  Majalah RASA Mac 2013, sangat sedap & lembut



Bahan-bahan :

300  gm   tepung naik sendiri
200  gm   gula kastor
250  gm   mentega
  50  gm   serbuk biskut Oreo
100  ml    susu cair
    5  biji   telur  (B)
    2  tbsp susu pekat manis
    1  tsp   esen vanilla
    1  tsp   ovalette
Pewarna biru, merah jambu & kuning secukupnya

Loyang :  8 inci persegi, alas dengan kertas kek


Cara memasak :

1.   Putar mentega, gula kastor dan ovalette hingga lembut.
2.   Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan terus diputar.
3.   Seterusnya masukkan tepung naik sendiri, esen vanilla, susu pekat dan susu cair.  Gaul sebati.
4.   Setelah itu, bahagikan adunan kepada tiga bahagian (3) dan letakkan pewarna biru, merah jambu dan kuning pada setiap bahagian itu.
5.   Sediakan loyang berukuran 8 inci yang dilapikkan dengan kertas kek dan disapu dengan sedikit mentega.
6.   Tuangkan adunan lapisan biru dan taburkan serbuk Oreo.
7.   Kemudian tuangkan pula adunan lapisan merah jambu dan taburkan serbuk oreo.
8.   Seterusnya tuangkan adunan lapisan kuning.  Tutupkan loyang dengan kertas aluminium foil.
9.   Akhir sekali, kukus kek selama 1 jam atau hingga kek masak sempurna.

No comments:

Post a Comment