KEK PISANG

Tuesday, February 12, 2013

PUDING TEMBIKAI

 PUDING TEMBIKAI






PUDING TEMBIKAI MERAH


sumber :  dari buku resipi


Bahan-bahan :

   1   paket     serbuk agar-agar (10 gm)
   2   keping   roti gardenia
   4   cawan   air
1/2   cawan   gula pasir
1/2   cawan   susu pekat manis
   1   cawan   susu cair
   2   tbsp      mentega
   1   tsp        esen vanilla
100  gm        isi tembikai + 1 tbsp air  (diblend halus)
sedikit bijan hitam
sedikit pewarna hijau dan merah


Cara-cara :

1.   Masak serbuk agar-agar bersama gula dan air hingga agar-agar dan gula hancur.

2.   Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.  Masukkan susu cair, roti dan susu pekat manis ke dalam pengisar.  Blend hingga halus.

3.   Setelah agar-agar dan gula hancur, masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.  Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.  Tutup api.

4.   Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai).  Tuangkan ke dalam acuan pilihan dan tunggu hingga adunan menjadi agak keras sedikit.

5.   Kemudian tuangkan sedikit adunan yang berwarna asal ke atas lapisan hijau tadi.  Biarkan hingga agak keras sedikit juga.

6.   Adunan selebihnya diwarnakan merah dan dicampur sekali dengan tembikai yang diblend, kacau rata.  Curahkan di atas lapisan kedua (berwarna asal tadi).  Taburkan sedikit bijan hitam sebagai pelengkap biji tembikai.

7.   Biar sejuk.  Simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment