PUDING TEMBIKAI
PUDING TEMBIKAI MERAH
sumber : dari buku resipi
Bahan-bahan :
1 paket serbuk agar-agar (10 gm)
2 keping roti gardenia
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair
2 tbsp mentega
1 tsp esen vanilla
100 gm isi tembikai + 1 tbsp air (diblend halus)
sedikit bijan hitam
sedikit pewarna hijau dan merah
Cara-cara :
1. Masak serbuk agar-agar bersama gula dan air hingga agar-agar dan gula hancur.
2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan. Masukkan susu cair, roti dan susu pekat manis ke dalam pengisar. Blend hingga halus.
3. Setelah agar-agar dan gula hancur, masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit. Tutup api.
4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai). Tuangkan ke dalam acuan pilihan dan tunggu hingga adunan menjadi agak keras sedikit.
5. Kemudian tuangkan sedikit adunan yang berwarna asal ke atas lapisan hijau tadi. Biarkan hingga agak keras sedikit juga.
6. Adunan selebihnya diwarnakan merah dan dicampur sekali dengan tembikai yang diblend, kacau rata. Curahkan di atas lapisan kedua (berwarna asal tadi). Taburkan sedikit bijan hitam sebagai pelengkap biji tembikai.
7. Biar sejuk. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment