AYAM MASAK KICAP REMPAH KARI
AYAM MASAK KICAP REMPAH KARI
resipi dari : dapurtanpasempadan - CMG
Bahan-bahan :
8-10 ketul bahagian ayam - cuci bersih ) gaul rata dan
1 tsp serbuk kunyit ) perap sekejap
sedikit garam )
1 biji tomato - belah 6
1 biji bawang besar - dihiris bulat & leraikan
3 ulas bawang putih - ketuk
1 inci halia - kerat 3 & titik
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
1/4 cawan kicap lemak Jalen
4 tbsp. kicap manis ABC
1 tbsp rata rempah kari daging Babas
1 tbsp. cili kisar
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari - dilurut
sedikit air
Cara-cara :
1. Ayam digoreng hingga masak, tidak perlu sampai garing. Angkat dan toskan. Tinggalkan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bawang putih, halia, daun kari dan cili kisar hingga harum dan cili garing. Guna api kecil dan hendaklah dikacau selalu.
2. Masukkan rempah kari, kacau rata. Tambahkan sedikit air. Masukkan kicap lemak Jalen dan ayam yang telah digoren tadi. Gaul rata. Tambahkan kicap manis ABC, cili merah dan cili hijau hiris dan bawang besar. Masak hingga pekat.
3. Akhir sekali masukkan tomato, kacau rata. Perisakan dengan garam secukup rasa. Jika sukakan berkuah, bolehlah ditambah sedikit air.
No comments:
Post a Comment