KEK PISANG

Sunday, February 10, 2013

Lauk pauk untuk tengahari.

 AYAM MASAK KICAP REMPAH KARI





AYAM MASAK KICAP REMPAH KARI


resipi dari  :  dapurtanpasempadan - CMG


Bahan-bahan :

8-10  ketul      bahagian ayam - cuci bersih   )  gaul rata dan
      1  tsp        serbuk kunyit                        )   perap sekejap
                      sedikit garam                         )
      1  biji        tomato  -  belah 6
      1  biji        bawang besar  -  dihiris bulat & leraikan
      3  ulas       bawang putih  -  ketuk
      1  inci        halia  -  kerat 3 & titik
      1  biji        cili merah  -  dihiris
      1  biji        cili hijau  -  dihiris
   1/4  cawan   kicap lemak Jalen
      4  tbsp.     kicap manis ABC
      1  tbsp rata  rempah kari daging Babas
      1  tbsp.     cili kisar
      1  batang   kulit kayu manis
      1  kuntum  bunga lawang
      2  tangkai  daun kari  -  dilurut
          sedikit air


Cara-cara :

1.   Ayam digoreng hingga masak, tidak perlu sampai garing.  Angkat dan toskan.  Tinggalkan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bawang putih, halia, daun kari dan cili kisar hingga harum dan cili garing.  Guna api kecil dan hendaklah dikacau selalu.

2.   Masukkan rempah kari, kacau rata.  Tambahkan sedikit air.  Masukkan kicap lemak Jalen dan ayam yang telah digoren tadi.  Gaul rata.  Tambahkan kicap manis ABC, cili merah dan cili hijau hiris dan bawang besar.  Masak hingga pekat.

3.   Akhir sekali masukkan tomato, kacau rata.  Perisakan dengan garam secukup rasa.  Jika sukakan berkuah, bolehlah ditambah sedikit air.




No comments:

Post a Comment