KEK PISANG

Sunday, February 24, 2013

NASI HUJAN PANAS








NASI HUJAN PANAS


sumber dari  :   Majalah RASA Mac. 2013 & tiffinbiru, CMG


Bahan-bahan :

4  cawan   beras basmathi  (rendam 30 minit & toskan)
5  cawan   air (atau  air rebusan ayam)
1  cawan   susu sejat IDEAL
2  helai      daun pandan  -  disimpul
1  inci        halia  -  dihiris
3  ulas       bawang putih  -  dititik
1  biji        bawang besar  -  dihiris
1  batang   kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
3  biji         buah pelaga
1  ketul      kiub ayam
2  tbsp       minyak sapi/mentega
Garam secukup rasa
sedikit pewarna merah, hijau & kuning


Hiasan :

hirisan daun sup/bawang
gajus goreng, bawang goreng, kismis & kacang pis


Cara memasak :

     Panaskan minyak sapi didalam periuk nasi letrik (rice cooker).  Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga berbau harum.  Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan.  Tumiskan hingga layu dan wangi.  Masukkan beras dan kacau rata.  Goreng beras tadi selama 1 minit.
     Tuangkan air dan susu sejat, kiub ayam, garam secukup rasa dan gaul rata.  Masak nasi seperti biasa.  Bila nasi hampir kering, buatkan beberapa lubang dan titikkan warna-warna berbeza.  Biarkan sekejap dan bila nasi masak matikan suis.
     Taburkan kismis dan gajus (tinggalkan sedikit untuk hiasan), guna chopstick, gemburkan nasi tadi hingga menjadi berwarna-warni.  Berhati-hati agar nasi tidak patah.  Biarkan sekejap.  Taburkan dengan baki kismis, gajus dan juga hirisan daun sup/bawang, kacang pis dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment