Sunday, February 24, 2013
NASI HUJAN PANAS
NASI HUJAN PANAS
sumber dari : Majalah RASA Mac. 2013 & tiffinbiru, CMG
Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi (rendam 30 minit & toskan)
5 cawan air (atau air rebusan ayam)
1 cawan susu sejat IDEAL
2 helai daun pandan - disimpul
1 inci halia - dihiris
3 ulas bawang putih - dititik
1 biji bawang besar - dihiris
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 ketul kiub ayam
2 tbsp minyak sapi/mentega
Garam secukup rasa
sedikit pewarna merah, hijau & kuning
Hiasan :
hirisan daun sup/bawang
gajus goreng, bawang goreng, kismis & kacang pis
Cara memasak :
Panaskan minyak sapi didalam periuk nasi letrik (rice cooker). Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga berbau harum. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan. Tumiskan hingga layu dan wangi. Masukkan beras dan kacau rata. Goreng beras tadi selama 1 minit.
Tuangkan air dan susu sejat, kiub ayam, garam secukup rasa dan gaul rata. Masak nasi seperti biasa. Bila nasi hampir kering, buatkan beberapa lubang dan titikkan warna-warna berbeza. Biarkan sekejap dan bila nasi masak matikan suis.
Taburkan kismis dan gajus (tinggalkan sedikit untuk hiasan), guna chopstick, gemburkan nasi tadi hingga menjadi berwarna-warni. Berhati-hati agar nasi tidak patah. Biarkan sekejap. Taburkan dengan baki kismis, gajus dan juga hirisan daun sup/bawang, kacang pis dan bawang goreng.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment