BINGKA KELADI - sekadar menghabiskan baki keladi yang dibeli daripada terbuang begitu saja.
Kuih bingka ini sangat sedap. Terima kasih pada Pn. Yatie.
BINGKA KELADI/KUIH BAKAR KELADI (9" x 9")
resipi oleh : yatiememories, tqvm for this recipe
Bahan-bahan :
3 cawan santan sederhana pekat
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor (lain kali nak kurangkan sebab manis)
1/2 tsp. garam halus
1 tsp. esen vanilla
2 tbsp. mentega
2 cawan keladi ( direbus & dilecek)
1 tsp. pewarna ungu
3 biji telur (B)
sedikit bijan hitam/putih untuk ditabur atas permukaan kuih
Acuan : 9"x9"
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200'C, sapukan sedikit mentega di sekeliling acuan/loyang, panaskan sebentar.
2. Masukkan keladi ke dalam blender, diikuti dengan telur, gula, garam, mentega, santan dan tepung. Blendkan kesemuanya. (kalau tidak muat, buat separuh-separuh).
3. Gaulkan sebati dan letakkan pewarna dan gaul sebati.
4. Tuangkan ke dalam loyang. Taburkan sedikit bijan ke atas permukaan kuih.
5. Bakar selama 1 jam/hingga masak menggunakan api atas bawah. (kalau nak bahagian atas berkerak tambahkan masa selama 10 minit lagi - guna api atas sahaja).
No comments:
Post a Comment