KEK PISANG

Thursday, February 7, 2013

APAM HARUM MANIS







APAM HARUM MANIS


resipi dari  :  Citarasawan, tqvm for this recipe


Bahan A :

200  gm   gula melaka  (hiris kecil-kecil)
240  ml    air


Bahan B :

     3  biji   telur  (saiz sederhana - B)
 135  gm   gula pasir
     1  tsp   esen vanilla


Bahan C :  diayak

 240  gm   tepung gandum
  1/2  tsp   baking powder
  3/4  tsp   soda bikarbonat
  1/4  tsp   garam


Bahan D :

    40  gm   mentega  (dicairkan)
  6-7   biji   pisang raja  (dihiris bulat)


Cara-cara :

1.   Masakkan bahan A hingga gula melaka cair.  Tapis dan sejukkan.
2.   Pukul bahan B hingga kembang dan gebu.
3.   Masukkan bahan C sedikit demi sedikit diikuti dengan bahan A sambil dikacau rata dan sebati.
4.   Akhir sekali masukkan mentega cair, gaul sebati.
5.   Sapukan acuan-acuan kecil dengan sedikit  mentega/minyak.  Tuangkan separuh adunan ke dalam acuan dan letakkan hirisan pisang ke atas adunan tadi.
6.   Kukus selama 15-20 minit.  Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.

anggaran :  29 biji besar


No comments:

Post a Comment