KEK PISANG

Wednesday, February 13, 2013

KEK CAWAN MADU







KEK CAWAN MADU


sumber  :   buku resipi


Bahan-bahan :

100  gm   mentega dalam tin/marjerin
  80  gm   gula perang
  25  gm   madu
    2  biji   telur
130  gm   tepung halus
 1/2  tsp   serbuk penaik
    2  tbsp susu segar
  40  gm   coklat chip


Cara membuat :

1.   Putar mentega, gula dan madu sampai sebati.
2.   Masukkan telur satu demi satu, pukul hingga kembang.
3.   Ayakkan tepung bersama serbuk penaik.  Masukkan ke dalam adunan tadi.  Masukkan coklat chip, gaul sekejap sampai rata dan sebati.
4.   Sudukan adunan ke dalam mangkuk kek cawan dan bakar dengan suhu 180'C selama 23 minit.

TIPS :  sesuai dihidangkan dengan krim mentega atau ganache.  Aroma madu bersama gula perang telah menyedapkan lagi rasa kek cawan ini  Sedap juga dimakan tanpa krim hiasan.

menghasilkan :  18 biji - solo cup 2.0 oz

No comments:

Post a Comment