KEK PISANG

Sunday, February 24, 2013

LASAGNA DAGING







LASAGNA DAGING


sumber  :   buku resipi


Bahan-bahan :

6   keping   lasagna segera (instant lasagna, sebaiknya dicelur sedikit)


Bahan Inti :

400  gm        daging kisar
    2  biji        tomato  -  dipotong dadu
 1/2  batang   lobak merah  -  dipotong dadu
    3  tbsp       minyak masak  -  untuk menumis
 1/2  biji         bawang besar  -  dicincang
    1  ulas        bawang putih  -  dicincang
 1/2  cawan    pes tomato
 1/2  cawan    sos cili
 1/2  cawan    air
sedikit serbuk oregano
garam dan gula pasir secukupnya


Bahan Sos Keju :

  20  gm   mentega
    2  tbsp tepung gandum
240  gm   susu segar kotak
  50  gm   keju Mozzarella atau keju Cheddar
garam dan serbuk lada sulah secukupnya


Cara membuat :

INTI  :   tumis bawang besar dan bawang putih hingga berbau.  Masukkan lobak merah dan kacau hingga lembut.  Kemudian masukkan air, daging kisar, pes tomato dan sos cili.  Masak hingga daging empuk.  Masukkan tomato, garam, gula pasir dan serbuk oregano.  Biarkan mendidih perlahan-lahan selama 20 minit hingga kering airnya.  Angkat dari api dan sejukkan.


CARA MEMBUAT SOS KEJU :   Panaskan mentega hingga cair dan masukkan tepung gandum dan kacau rata.  Perlahankan api dan masukkan air susu.  Kacau hingga adunan menjadi agak pekat lalu masukkan keju.  Akhir sekali, masukkan garam dan lada sulah secukupnya.  Angkat dari api.


Cara menyusun lasagna :

1.   Sediakan tin berukuran 8" x 8" persegi.  Boleh juga gunakan mangkuk tahan panas.  Sapukan sedikit minyak disekeliling tin tersebut.
2.   Susun lasagna dua keping.  Letakkan ini dan tuangkan sos keju di atasnya.  Taburkan keju Mozarella.
3.   Susun lasagna dua keping lagi.  Buatlah proses yang sama hingga 3 lapisan.  Di atas sekali taburkan keju Mozarella.
4.   Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 180'C.  Bakar lasagna dengan api atas dan bawah selama 45 mninit - 1 jam.  Keluarkan dari oven dan hidangkan.

NOTA :  sangat sedap, anak-anak suka.

No comments:

Post a Comment