Sunday, February 24, 2013
LASAGNA DAGING
LASAGNA DAGING
sumber : buku resipi
Bahan-bahan :
6 keping lasagna segera (instant lasagna, sebaiknya dicelur sedikit)
Bahan Inti :
400 gm daging kisar
2 biji tomato - dipotong dadu
1/2 batang lobak merah - dipotong dadu
3 tbsp minyak masak - untuk menumis
1/2 biji bawang besar - dicincang
1 ulas bawang putih - dicincang
1/2 cawan pes tomato
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan air
sedikit serbuk oregano
garam dan gula pasir secukupnya
Bahan Sos Keju :
20 gm mentega
2 tbsp tepung gandum
240 gm susu segar kotak
50 gm keju Mozzarella atau keju Cheddar
garam dan serbuk lada sulah secukupnya
Cara membuat :
INTI : tumis bawang besar dan bawang putih hingga berbau. Masukkan lobak merah dan kacau hingga lembut. Kemudian masukkan air, daging kisar, pes tomato dan sos cili. Masak hingga daging empuk. Masukkan tomato, garam, gula pasir dan serbuk oregano. Biarkan mendidih perlahan-lahan selama 20 minit hingga kering airnya. Angkat dari api dan sejukkan.
CARA MEMBUAT SOS KEJU : Panaskan mentega hingga cair dan masukkan tepung gandum dan kacau rata. Perlahankan api dan masukkan air susu. Kacau hingga adunan menjadi agak pekat lalu masukkan keju. Akhir sekali, masukkan garam dan lada sulah secukupnya. Angkat dari api.
Cara menyusun lasagna :
1. Sediakan tin berukuran 8" x 8" persegi. Boleh juga gunakan mangkuk tahan panas. Sapukan sedikit minyak disekeliling tin tersebut.
2. Susun lasagna dua keping. Letakkan ini dan tuangkan sos keju di atasnya. Taburkan keju Mozarella.
3. Susun lasagna dua keping lagi. Buatlah proses yang sama hingga 3 lapisan. Di atas sekali taburkan keju Mozarella.
4. Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 180'C. Bakar lasagna dengan api atas dan bawah selama 45 mninit - 1 jam. Keluarkan dari oven dan hidangkan.
NOTA : sangat sedap, anak-anak suka.
Labels:
Noodles/Pasta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment