KEK PISANG

Wednesday, February 13, 2013

KEK CAWAN COKLAT BROWNIES







KEK CAWAN COKLAT BROWNIES


sumber  :   buku resipi


Bahan A :

1   cawan   serbuk koko
1   cawan   gula kastor
1   cawan   air


Bahan B :

250  gm       mentega/marjerin
 1/2  cawan  gula kastor
    6  biji        telur
320  gm        tepung naik sendiri
100  gm        badam cincang (almond nib)


Cara membuat :

1.   Masakkan semua bahan A di atas api sederhana sampai semua larut dan pekat.  Tutup api, biarkan campuran sejuk.
2.   Manakala bahan B pula, ayak tepung naik sendiri  Gaulkan dengan badam cincang.
3.   Di dalam mesin pengadun, pukul mentega dan gula hingga gebu.  Masukkan telur satu demi satu.  Pukul sampai kembang.
4.   Masukkan tepung campuran badam tadi berselang dengan campuran coklat (bahan A) yang dimasak tadi.  Gaul sampai rata tetapi jangan digaul adunan terlalu lama sekadar sebati saja.
5.   Sudukan 3/4 penuh ke dalam mangkuk cawan dan bakar selama 23 minit dengan suhu 180'C.

TIPS  :  Hiaskan dengan 'ganache' coklat dan tabur dengan badam cincang yang telah dibakar sekejap jika suka.

menghasilkan  :   19  biji  solo cup 2.0 oz.
                             26  biji  papercup No. 9

No comments:

Post a Comment