KEK PISANG

Tuesday, February 12, 2013

BLUEBERRY CHEESE TART

 TAT KEJU BLUEBERI





TAT KEJU BLUEBERI


sumber :  buku resipi


Bahan pastri :

450  gm   tepung gandum
250  gm   mentega
100  gm   gula kastor
    1  biji   telur (B)
    2  tsp   air
    1  tsp   esen vanilla


Inti keju :

250  gm   krim keju
  60  gm   gula kastor
  50  gm   mentega
    1  biji   telur (B)
200  gm   inti blueberi


Cara membuat :

1.   Pastri :  putar mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang.  Masukkan telur dan air.  Putar lagi hingga adunan berkrim.

2.   Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga menjadi doh.

3.   Tekan sedikit doh dalam acuan tat dan bakar selama 20 minit hingga masak pada suhu 180'C.

4.   Inti :  putar keju, mentega dan gula kastor hingga kembang.  Masukkan telur dan putar lagi hingga sebati.

5.   Picitkan sedikit inti blueberi ke dalam kulit tat kemudian tuangkan adunan keju ke atas inti blueberi hingga agak penuh.  Lorek bahagian atas keju ikut kreativiti sendiri dengan menggunakan lidi.  (ambil sedikit adunan keju, letak sedikit pewarna yang disukai, gaul sebati).

6.   Bakar dalam ketuhar selama 15-20 minit pada suhu 180'C hingga masak.

No comments:

Post a Comment