TAT KEJU BLUEBERI
TAT KEJU BLUEBERI
sumber : buku resipi
Bahan pastri :
450 gm tepung gandum
250 gm mentega
100 gm gula kastor
1 biji telur (B)
2 tsp air
1 tsp esen vanilla
Inti keju :
250 gm krim keju
60 gm gula kastor
50 gm mentega
1 biji telur (B)
200 gm inti blueberi
Cara membuat :
1. Pastri : putar mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang. Masukkan telur dan air. Putar lagi hingga adunan berkrim.
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga menjadi doh.
3. Tekan sedikit doh dalam acuan tat dan bakar selama 20 minit hingga masak pada suhu 180'C.
4. Inti : putar keju, mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur dan putar lagi hingga sebati.
5. Picitkan sedikit inti blueberi ke dalam kulit tat kemudian tuangkan adunan keju ke atas inti blueberi hingga agak penuh. Lorek bahagian atas keju ikut kreativiti sendiri dengan menggunakan lidi. (ambil sedikit adunan keju, letak sedikit pewarna yang disukai, gaul sebati).
6. Bakar dalam ketuhar selama 15-20 minit pada suhu 180'C hingga masak.
No comments:
Post a Comment