KEK PISANG

Sunday, July 13, 2014

AIR TEMBIKAI







AIR TEMBIKAI
sumber :  mfadhlan.com




Bahan-bahan :

  1/2  biji  buah tembikai   (yang sedang)
 125  gm  gula pasir *
 125  gm  air panas mendidih *  (* untuk sirap)
     1  biji  limau nipis
 875  ml   air sejuk
Ais kiub secukupnya

Hiasan :

Daun pudina
1/2  cawan  isi tembikai yang dipotong dadu


Cara-cara :

1.   Sediakan sirap :  Masukkan gula pasir ke dalam mangkuk, tuangkan air panas.  Kacau dan tutup mangkuk.
2.   Sediakan air buah :  Cuci dan potong dadu buah tembikai dan masukkan ke dalam pengisar.
3.   Masukkan air sejuk dan kisarkan buah tembikai dadu tadi hingga hancur.
4.   Tuangkan ke dalam jag.  Perahkan limau.  Tapiskan sirap ke dalam jag berisi air tembikai, kacau dan sejukkan di dalam peti sejuk.
5.   Potong dadu isi tembikai untuk hiasan.  Apabila cukup sejuk masukkan hiasan ini serta daun pudina dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment