KEK PISANG

Sunday, July 13, 2014

CARAMEL







CARAMEL
sumber  :  Pn. Norela Nuruddin, UITM Shah Alam



Bahan-bahan :

      5  biji  telur 'B'
      1  tin  susu cair
      1  tin  air  (sukat gunakan tin susu cair)
   1/2  cawan  susu pekat
      1  tsp  esen vanilla
1 1/2  cawan  gula pasir  (dibuat gula hangus)
      1  tbsp  tepung kastad


Acuan :  8 inci bulat


Cara-cara :

1.   Buatkan gula hangus dahulu kemudian tuangkan ke dalam acuan dan ketepikan.
2.   Campurkan kesemua bahan di atas dan pukul sehingga sebati kecuali air gula hangus.
3.   Panaskan kukusan.  Tuangkan adunan caramel ke dalam acuan berisi air gula hangus tadi.
4.   Kukus selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.  Sejukkan di dalam peti sejuk.  (sekiranya suka bolehlah dimakan dengan fruit cocktail/ais krim vanilla dll).

No comments:

Post a Comment