KEK PISANG

Thursday, July 17, 2014

PINKY CREME PUFF








PINKY CREME PUFF
buku 'Jom Berjimat Menyediakan Pencuci Mulut' - Norhayani Mohd Nor




Bahan-bahan :  (untuk 12 biji)

100  ml   air
  45  gm  mentega
  60  gm  tepung gandum  (diayak bersama serbuk pewarna merah0
    2  biji  telur 'B'  (dipukul sedikit)
Sedikit pewarna serbuk merah secukupnya (optional)
Inti kastad secukupnya


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 200'C.

2.   Masukkan air dan mentega ke dalam periuk.  Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehingga mendidih.  Apabila mendidih tutupkan api.

3.   Masukkan tepung dan serbuk pewarna merah,  kacau cepat-cepat.  Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk di dasar periuk.  Kemudian padamkan api.

4.   Keluarkan doh dari periuk dan masukkan ke dalam mangkuk.  Masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau cepat-cepat.

5.   Masukkan adunan ke dalam piping bag.  Paipkan ke atas dulang pembakar yang terlebih dahulu digriskan dengan sedikit mentega.

6.   Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya krim puff nampak cantik.

7.   Renjis/spray permukaan krim puff dengan air.  Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 15 minit.  Kemudian turunkan suhu kepada 180'C dan bakar lagi selama 25 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

8.   Sejukkan krim puff sebelum dimasukkan kastad krim.


Bahan Inti Kastad : 
sumber :  Chef Asma (Majalah RASA 2007)


250  ml   susu segar
    1  biji  telur 'B'
  50  gm  gula halus
 1/4  tsp  esen vanilla
  13  gm  tepung kastad
  15  gm  tepung jagung


Cara-cara :

     Masukkan kesemua bahan inti ke dalam periuk.  Tapiskan jika perlu.  Kacau di atas api sederhana sehingga pekat.  Tutup api dan sejukkan di dalam peti sejuk.  (Tutup permukaan kastad dengan plastik bagi mengelakkan permukaan berkerak/keras).

No comments:

Post a Comment