KEK PISANG

Monday, July 28, 2014

RENDANG DAGING







RENDANG CILI API DAGING NOGHORI
by :  zaralovebaking



Bahan-bahan :

   1   kilo   daging batang pinang  (dipotong kiub kecil, dicuci & ditoskan)
 15   biji    cili padi kampung  (tambah jika nak lebih pedas)
   2   inci    kunyit hidup
   3   batang   serai  (tumbuk kasar)
1/2  kilo   santan
   1  keping   asam keping
   6  ulas   bawang merah
   4  ulas   bawang putih
Garam secukupnya
Sehiris halia dan lengkuas
Kerisik


Cara-cara :

     Kisarkan cili padi, kunyit hidup, bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas.  Kecutkan daging dengan dimasak di dalam kuali bersama dengan bahan kisar sehingga air daging hampir kering.  Masukkan santan dan setelah mendidih masukkan garam.  Setelah kuah hampir kering, masukkan kerik dan asam keping.  Sesuaikan rasa dan kepekatan.  Angkat dan hidangkan.

NOTA  :  Resepi asal hanya menggunakan cili padi, kunyit hidup, serai dan santan.  Tetapi jika masukkan bawang, halia dan lengkuas serta kerisik jika mahu rasa wangi.  Juga boleh masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut untuk lebih aroma.

No comments:

Post a Comment