KEK PISANG

Friday, July 18, 2014

BISKUT BADAM RANGUP BIJAN HITAM









BISKUT BADAM RANGUP BIJAN HITAM
sumber dari  :  DaputTanpaSempadan - CMG, thanks...




Bahan-bahan :

150  gm    mentega
125  gm    gula aising  (ayak dulu)
    1  biji    telur gred 'A' (berat lebih kurang 60 gm sebiji)
 1/2  tsp    esen vanilla
100  gm    tepung gandum *
100  gm    tepung kastad *
  75  gm    tepung jagung/corn starch *  (* disatukan & diayak)
  50  gm    serbuk badam
  50  gm    tepung gandum  (extra - tambah jika adunan lembik)
    1  tbsp  bijan hitam


Hiasan :

1  biji   kuning telur
Badam cincang atau hirisan secukupnya (dibakar sekejap)


Cara-cara :

1.   Putar mentega dan gula aising sehingga berkrim.  Masukkan telur dan esen vanilla.  Teruskan putar sehingga gebu.

2.   Sementara itu gaulkan serbuk badam, bijan hitam bersama tepung yang telah diayak tadi, kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat di tangan (gunakan tepung extra jika adunan masih melekit).

3.   Canaikan doh dan terapkan dengan acuan pilihan, susunkan di atas dulang pembakar...sapu kuning telur...hiaskan dengan badam cincang.

4.   Bakar pada suhu 150'C selama 25-25 minit.

2 comments:

  1. Rajin nya zara.. hantar sebalang rumah akak ehe :)

    ReplyDelete
  2. Untuk anak-anak..jika dekat pasti kak hantar sebalang ke rumah mu..

    ReplyDelete