KEK PISANG

Wednesday, July 2, 2014

BUBUR CHA CHA








BUBUR CHA CHA
sumber  :  dapur malaysia.com



Bahan-bahan :

1   cawan   cha cha segera
1   biji  keledek/keladi  (dipotong dadu)
2   mangkuk  santan pekat
1   keping  gula melaka
1   cawan  gula pasir
1   sudu besar  sagu biji  (direndam seketika dengan air)
2   helai  daun pandan  (disimpul)
sedikit garam


Cara-cara :

1.   Rendamkan cha cha segera selama 10 minit kemudian direbus sehingga lembut dan ditoskan.
2.   Rebuskan juga ubi keledek/keladi sehingga hampir empuk dan toskan.
3.   Masukkan santan, cha cha, ubi keledek/keladi, gula pasir, gula melaka, sagu dan daun pandan ke dalam periuk.
4.   Masak dengan api sederhana dan sentiasalah dikacau.  Masak sehingga mendidih dan kemudian tutupkan api.  Sedia untuk dihidangkan panas atau sejuk.     

No comments:

Post a Comment