KEK PISANG

Tuesday, July 22, 2014

BISKUT BEBOLA KRISTAL








BISKUT BEBOLA KRISTAL
buku 'Resipi Biskut & Kek' Chef Hanieliza



Bahan A :

250  gm   tepung gandum
125  gm   gula halus
125  gm   minyak sapi


Bahan B :

Pewarna merah, kuning dan hijau
Acuan kertas
Gula kastor halus secukupnya


Cara Membuat :

1.   Gaulkan kesemua bahan A sehingga sebati.

2.   Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan masukkan warna yang berlainan seperti merah, kuning dan hijau.

3.   Bentukkan adunan seperti bebola kecil dan cantumkan tiga warna seperti bebola besar sedikit (anggaran 1/4 sudu kecil setiap bebola kecil & cantumkan).

4.   Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180'C selama 20 sehingga 25 minit.

5.   Apabila sudah sejuk, gaulkan ke dalam gula kastor halus.  Masukkan ke dalam acuan kertas.

6.   Simpan di dalam balang kedap udara.

No comments:

Post a Comment