KEK PISANG

Wednesday, July 9, 2014

SERI AYU JAGUNG









SERI AYU JAGUNG
sumber  :  Ayu@Curlybabesatisfaction; thanks



Bahan-bahan :

1 1/4  cawan  gula
1 1/4  cawan  santan/air kelapa
      3  biji  telur
      1  sudu kecil  ovalette
2 3/4  cawan  tepung gandum
      1  sudu besar  serbuk penaik
   1/2  tin  jagung krim
Sedikit pewarna kuning
      1  biji  kelapa parut putih + sedikit garam + sedikit tepung gandum = gaul rata & kukus sebentar...


Cara-cara :

     Pukul telur bersama gula dan ovalette sehingga kembang dan gebu.  Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga sebati.  Masukkan tepung, serbuk penaik dan gaul sehingga sebati semuanya, masukkan jagung krim dan sedikit pewarna.  Gaul sebati dan perapkan seketika selama 10-15 minit.
     Panaskan kukusan.  Sapukan acuan dengan sedikit minyak..masukkan kelapa, tekankan...masukkan adunan tadi kemudian kukus selama 15 minit.  (1 acuan : 3 sudu kecil kelapa)

No comments:

Post a Comment