KEK PISANG

Monday, July 14, 2014

IFTAR 16


 Juadah berbuka untuk hari ini :  Stik Salmon, Sosej Sos Lada Hitam &
Rainbow Chiffon Cake....








STIK SALMON
buku '101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib' Chef Hanieliza




Bahan-bahan :

   2  keping  ikan salmon
   2  sudu makan  minyak zaitun
   1  sudu teh  serbuk lada sulah
1/2  sudu teh  serbuk lada hitam
   1  ulas  bawang putih  (ditumbuk hancur)
Garam secukup rasa


Bahan Sampingan :

1  cawan  sos lada hitam
1  batang  timun kecil *
2  biji  tomato *
1  biji  lemon atau limau nipis *  (* dihiris)
Salad hijau secukupnya


Cara Membuat :

1.   Gaulkan semua bahan dan perapkan bersama ikan salmon selama 30 minit.
2.   Masukkan ikan ke dalam pemanggang ajaib.  Tutup dan bakar selama 5 minit dengan api kecil.
3.   Terbalikkan pemanggang dan bakar lagi selama 5 minit.
4.   Hidangkan ikan salmon bersama sayur salad dan sos lada hitam.

TIP  :  boleh gantikan ikan salmon dengan hirisan ikan tenggiri

No comments:

Post a Comment