KEK PISANG

Saturday, July 12, 2014

CEKODOK PISANG - sekadar menghabiskan baki pisang yang terlebih beli !!!!








CEKODOK/JEMPUT-JEMPUT PISANG




Bahan-bahan :

8  biji   pisang emas
3/4  sudu teh  soda bikarbonat
   1  sudu besar  gula perang atau 1/3 sudu besar gula halus
   1  cawan  tepung gandum
1/4  sudu teh  garam halus
Sedikit air (jika perlu)
Minyak untuk menggoreng secukupnya


Cara-cara :

1.   Kupaskan kulit pisang, lecekkan bersama gula, garam dan soda bikarbonat sehingga hancur.
2.   Masukkan tepung dan gaul rata sehingga sebati.  Tambahkan sedikit air jika perlu.  Perap 30 minit.
3.   Panaskan minyak dengan api sederhana.  Jemput-jemputkan adunan ke dalam minyak panas.
4.   Gorengkan sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan minyaknya. 
5.   Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment