KEK PISANG

Friday, July 4, 2014

ONDE ONDE PULUT HITAM







ONDE-ONDE PULUT HITAM
sumber  :  Rahel ; thanks



Bahan-bahan :

200  gm  tepung pulut putih
  60  gm  tepung pulut hitam
  15  ml   minyak masak
220  ml   santan cair


Bahan Inti :

200  gm  gula melaka  -  dipotong dadu kecil-kecil

200  gm  kelapa parut putih *
    1  tsp  garam halus * ( * digaul rata & dikukus selama 5 minit )


Cara-cara :

1.   Campurkan kedua-dua tepung pulut.  Tambahkan minyak.
2.   Perlahan-lahan tuangkan santan dan uli sehingga menjadi doh.
3.   Ambil sedikit doh, bulatkan, leperkan, isikan inti (gula melaka) dan bulatkan kembali.
4.   Jerangkan air sehingga mendidih.  Masukkan bebola pulut tadi.  Masak sehingga bebola terapung.  Angkat, toskan dan golekkan di dalam parutan kelapa.
5.   Sajikan.

No comments:

Post a Comment