KEK PISANG

Saturday, July 5, 2014

PINDANG AYAM







PINDANG AYAM
buku '101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib' Chef Hanieliza



Bahan-bahan :

500  gm  ayam  (dipotong kecil)
    1  inci  lengkuas  (dititik)
    1  batang  serai  (dititik)
    3  keping  asam gelugur
    3  cawan  air
 1/2  sudu teh  gula
  10  batang  bendi
    3  biji  cili merah *
    1  labu  bawang besar *
    1  inci  belacan *
 1/2  sudu teh  serbuk kunyit *
    1  cawan  air *  ( * dikisar)
Garam secukup rasa


Cara Membuat :

1.   Masukkan bahan kisar, lengkuas, serai, asam gelugur, air, gula dan garam ke dalam pemanggang ajaib.
2.   Tutup pemanggang ajaib dan masak selama 5 minit.
3.   Masukkan ayam dan tutup kembali.  Masak 5 minit dengan api sederhana.
4.   Masukkan bendi, masak lagi 5 minit dan tutup api.
5.   Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment