KEK PISANG

Monday, July 28, 2014

CREME PUFF




 Creme Puff with Iced Lemon Tea





CREME PUFF
sumber dari :  citarasawan ; thanks



Bahan-bahan :

110  gm   mentega
250  ml    air
    1  tsp   gula kastor
 1/4  tsp   garam
150  gm   tepung gandum
    4  biji   telur gred 'B'


Cara-cara :

1.   Didihkan air, mentega, gula dan garam.  Tutup api, masukkan tepung...kacau dengan senduk kayu sehingga sebati dan menjadi doh.

2.   Buka api dan kacau selama 2-3 minit dengan api sederhana sehingga kelihatan lapisan tipis putih di dasar periuk.

3.   Angkat dan kacau doh sehingga suam.  Masukkan sebiji telur, kacau sehingga telur sebati.  Tambah telur berikutnya, kacau satu persatu sehingga sebati dengan doh baru dimasukkan telur berikutnya.  Pastikan adunan likat dan boleh dipaip.

4.   Bakar pada suhu 180'C selama 15 minit.  Kemudian turunkan suhu pada suhu 160'C dan bakar lagi selama 15 minit.


Bahan Krim Kastad :

250  ml   susu segar
    2  tbsp  gula
    2  tbsp  tepung kastad/jagung
    1  biji    kuning telur  (dipukul sedikit)
 1/2  tbsp  marjerin


Cara-cara :

     Satukan kesemua bahan di atas kecuali marjerin.  Masak sehingga agak likat.  Masukkan marjerin dan kacau sehingga pekat.  Angkat.  Sejukkan dahulu di dalam peti sejuk sebelum di paip ke dalam creme puffs.  (Tutup permukaan kastad dengan plastik yang dilekapkan di atasnya bagi mengelakkan ianya tidak mengeras pada bahagian permukaannya).

No comments:

Post a Comment