RESIPI APAM MEKAR YANG
SEDAP & GEBU
sumber : www.rasa.my
kredit : FB@Mas Cotek
Bahan-Bahan : (16 pcs)
1 biji telur gred A
100 gm gula pasir
125 gm tepung gandum
100 ml susu segar
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna yang disukai secukupnya
Cara-Cara :
1. Satukan kesemua bahan (kecuali pewarna) di dalam mangkuk adunan.
2. Pukul guna kelajuan tinggi anggaran 10 minit sehingga adunan menjadi kembang dan gebu.
3. Ambil sedikit adunan dan warnakan ikut warna kegemaran. Ketepikan.
4. Ambil acuan apam. Jika tiada, guna acuan lompang pun boleh. Susun cawan kertas di dalamnya.
5. Sudukan@picit adunan asal (adunan yang tidak diwarnakan) sehingga memenuhi 1/2 cawan kertas.
6. Kemudian sudukan@picit pula adunan berwarna. Isi sehingga penuh acuan (lebih mudah jika menggunakan piping bag).
7. Panaskan kukusan. Kukus Apam Mekar menggunakan api besar selama 15-20 minit.
8. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
NOTA :
~ Lapik penutup kukusan menggunakan aluminium foil@kain supaya air tidak menitis di atas apam.
~ Untuk satu adunan ini, akan dapat 16 biji apam (mungkin berbeza ikut saiz acuan).
No comments:
Post a Comment