KEK PISANG

Saturday, February 22, 2020

APAM MEKAR YANG SEDAP ...










RESIPI APAM MEKAR YANG
SEDAP & GEBU
sumber :    www.rasa.my
kredit :    FB@Mas Cotek




Bahan-Bahan :    (16 pcs)

1  biji  telur gred A
100  gm  gula pasir
125  gm  tepung gandum
100  ml  susu segar
1  sudu teh  ovalette
1  sudu teh  esen vanilla
Pewarna yang disukai secukupnya


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan (kecuali pewarna) di dalam mangkuk adunan.

2.  Pukul guna kelajuan tinggi anggaran 10 minit sehingga adunan menjadi kembang dan gebu.

3.  Ambil sedikit adunan dan warnakan ikut warna kegemaran.  Ketepikan.

4.  Ambil acuan apam.  Jika tiada, guna acuan lompang pun boleh.  Susun cawan kertas di dalamnya.

5.  Sudukan@picit adunan asal (adunan yang tidak diwarnakan) sehingga memenuhi 1/2 cawan kertas.

6.  Kemudian sudukan@picit pula adunan berwarna.  Isi sehingga penuh acuan (lebih mudah jika menggunakan piping bag).

7.  Panaskan kukusan.  Kukus Apam Mekar menggunakan api besar selama 15-20 minit.

8.  Angkat dan sedia untuk dihidangkan.


NOTA :

~   Lapik penutup kukusan menggunakan aluminium foil@kain supaya air tidak menitis di atas apam.
~   Untuk satu adunan ini, akan dapat 16 biji apam (mungkin berbeza ikut saiz acuan).

No comments:

Post a Comment