KEK PISANG

Sunday, February 23, 2020

FLUFFY PANCAKE VS FLUFFY KAYA BALL ...









FLUFFY PANCAKE VS
FLUFFY KAYA BALL
sumber :    FB@Aznie Khasri
kredit :    Shima Jamaah@Norusmila Nordin 




Bahan-Bahan :

1  cawan  tepung gandum
2  sudu teh  baking powder
Secubit garam
2  sudu besar  gula halus/gula kastor
3/4  cawan + 2 sudu besar  susu kotak Full Cream
1  biji  telur gred A   ~  dikocok
2  sudu besar  mentega   ~  dicairkan
1  sudu teh  esen vanilla
Sedikit minyak untuk sapu pada pan


Cara-Cara :

Satukan bahan-bahan kering, ketepikan.
Dalam bekas yang lain, satukan susu segar, mentega cair, telur dan esen vanilla.  Gaul rata.
Tuangkan bahan basah ke dalam bahan kering dan gaul setakat rata/sebati jer, jangan 'overmix'.  Jika ada sedikit ketulan-ketulan tepung tidak mengapa.  Biarkan/rehatkan batter selama 15 minit.
Panaskan non-stick pan kecil, api mesti kecil sekali dan tidak perlu sapu minyak.
Tuangkan batter (anggaran sesenduk kecil) dan biarkan sehingga pancake naik gebu dan keperangan.
Terbalikkan dan biarkan sehingga masak.
Angkat, hidangkan dengan mentega, madu atau apa-apa saja yang disukai.


Untuk Versi Kaya Ball :

Panaskan acuan bahulu/cara.  Sapu acuan dengan sedikit mentega.  Bubuh sedikit adunan batter, bubuh kaya (saya guna Nutella & jem) dan tutup lagi dengan adunan batter.
Tutup acuan dengan penutup periuk.  Masak sehingga ia masak.
Angkat, sedia dihidangkan.  (sangat sedap & lembut).
SIAP !!!





No comments:

Post a Comment