KEK PISANG

Monday, February 10, 2020

SAMOSA ROTI ...










SAMOSA ROTI
sumber :   dari google...




Bahan Inti :


2  keping  dada ayam   ~  dipotong dadu
1  biji  bawang besar   ~  dipotong dadu
2  ulas  bawang putih   ~  dicincang
1  sudu makan  cili kering kisar
2  sudu makan  serbuk kari   ~  dibancuh dengan sedikit air
3  biji  kentang   ~  dipotong dadu
Garam secukup rasa
Minyak masak   ~  bagi menggoreng


Cara-Cara :

1.  Panaskan satu sudu makan minyak masak kemudian tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.

2.  Masukkan cili kisar dan bancuhan serbuk kari.  Tumis sehingga wangi.  Masukkan isi ayam yang dipotong dadu.  Tumis sehingga daging ayam berubah warna dan isi ayam masak sepenuhnya.

3.  Masukkan kentang dan sedikit air, tutup atas kuali, masak sehingga kentang empuk.  Perlu digaul selalu supaya bahagian bawah tidak hangit.

4.  Perasakan dengan sedikit garam.  Kemudian bolehlah diangkat dan sejukkan.


Bahan Lain :

Roti sandwich secukupnya
Breadcrumbs putih/oren secukupnya
Telur secukupnya,   dikocok   ~  sebagai gam & pencelup


Cara Membuat Samosa Roti :

1.  Gelek roti sehingga nipis dan potong sedikit bahagian tepinya.

2.  Letakkan sesudu inti dan lipat 3 segi.

3.  Tekan tepinya dengan menggunakan garpu.  Buat kedua-dua belah roti ~ depan dan belakang.

4.  Celupkan roti ke dalam telur yang dikocok kemudian salutkan dengan breadcrumbs.  Buat sehingga habis.  Simpan di dalam peti sejuk seketika agar breadcrumbs melekat pada roti dengan cantik.

5.  Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng Samosa Roti dengan api perlahan sehingga kedua-dua belah permukaan roti garing dan berwarna keemasan.  Angkat dan keringkan minyak dengan di atas kitchen/paper towel.

6.  Sedia dihidangkan dengan sos pilihan.

No comments:

Post a Comment