SAMOSA ROTI
sumber : dari google...
Bahan Inti :
2 keping dada ayam ~ dipotong dadu
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
2 ulas bawang putih ~ dicincang
1 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan serbuk kari ~ dibancuh dengan sedikit air
3 biji kentang ~ dipotong dadu
Garam secukup rasa
Minyak masak ~ bagi menggoreng
Cara-Cara :
1. Panaskan satu sudu makan minyak masak kemudian tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan bancuhan serbuk kari. Tumis sehingga wangi. Masukkan isi ayam yang dipotong dadu. Tumis sehingga daging ayam berubah warna dan isi ayam masak sepenuhnya.
3. Masukkan kentang dan sedikit air, tutup atas kuali, masak sehingga kentang empuk. Perlu digaul selalu supaya bahagian bawah tidak hangit.
4. Perasakan dengan sedikit garam. Kemudian bolehlah diangkat dan sejukkan.
Bahan Lain :
Roti sandwich secukupnya
Breadcrumbs putih/oren secukupnya
Telur secukupnya, dikocok ~ sebagai gam & pencelup
Cara Membuat Samosa Roti :
1. Gelek roti sehingga nipis dan potong sedikit bahagian tepinya.
2. Letakkan sesudu inti dan lipat 3 segi.
3. Tekan tepinya dengan menggunakan garpu. Buat kedua-dua belah roti ~ depan dan belakang.
4. Celupkan roti ke dalam telur yang dikocok kemudian salutkan dengan breadcrumbs. Buat sehingga habis. Simpan di dalam peti sejuk seketika agar breadcrumbs melekat pada roti dengan cantik.
5. Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng Samosa Roti dengan api perlahan sehingga kedua-dua belah permukaan roti garing dan berwarna keemasan. Angkat dan keringkan minyak dengan di atas kitchen/paper towel.
6. Sedia dihidangkan dengan sos pilihan.
No comments:
Post a Comment