PUDING CARAMEL
CARA CIK DAYANG
sumber : FB ...
Bahan Caramel :
100 gm gula kastor
100 gm air panas
Bahan Pudding :
5 biji telur gred A
250 gm fresh milk Full Cream
250 gm Whipping Cream Anchor 'Dairy'
90 gm gula + secubit garam (nak bagi rasa lemak)
Sedikit esen vanilla
Cara-Cara :
Panaskan gula sehingga keperangan (kacau selalu dengan senduk kayu). Dah nampak keperangan, perlahankan api, tuangkan air panas, kacau sehingga gula larut. Tuangkan ke dalam acuan aluminium foil (gambar seperti di atas). Biarkan gula@caramel sejuk sedikit baru bancuh Bahan Pudding.
Untuk Bahan Pudding :
1. Satukan semua bahan, pukul dengan whisk tangan perlahan-lahan sekejap sahaja sehingga telur dan gula larut. (Jangan kacau@pukul lama nanti berbuih berlubang-lubang pula, tak cantik).
2. Tapis dan tuangkan ke dalam aluminium foil yang ada caramel tadi.
3. Bakar dengan teknik 'steam-bath' dalam oven suhu 150'C - 160'C selama 1/2 jam (bergantung pada oven masing-masing).
4. Dah masak, sejukkan di dalam chiller baru sedap dinikmati.
SIAP !!!
No comments:
Post a Comment