RESIPI KEK MARBLE
sumber : FB/Chef Danial Hadi Fans
kredit : Azlinan Ina
diolah semula : ct hajar
Loyang : 8 inci persegi/bulat (gris sekeliling loyang dengan marjerin nipis dan alas pada dasar loyang dengan kertas minyak).
Suhu Oven : 140'C - 145'C (panaskan 10 minit awal).
Bahan A :
5 biji kuning telur gred A (atau gred AA)
250 gm marjerin Pelangi
100 gm gula kastor
1 sudu besar esen vanilla
Bahan B :
5 biji putih telur
40 gm gula kasotr
*** dipukul sehingga soft peak (keras kaku & bertanduk - meringue)
Bahan C :
200 gm tepung gandum (cap bunga Red Rose) *
1/2 sudu teh double action baking powder * ( * diayak bersama )
50 ml susu segar, suhu bilik
50 gm susu pekat manis, suhu bilik
Flavour : (boleh ganti dengan perasa lain)
1 sudu besar pandan paste
1 sudu besar chocolate emulco
2 sudu besar serbuk koko
Cara-Cara :
1. Pukul Bahan-bahan B terlebih dahulu sehingga menjadi meringue. Ketepikan.
2. Menggunakan mixer yang sama pukul marjerin dan gula kastor (100 gm) sehingga kembang. Setelah kembang masukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul sehingga kembang. Kemudian masukkan susu pekat manis, esen vanilla dan pukul sekejap saja. Kemudian masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar. Kacau sekadar sebati sajak.
3. Akhir sekali kaupbalik Bahan B ke dalam adunan tepung tadi (Bahan A) anggaran dalam 3 bahagian dan kacau sehingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian :
Bahagian 1 : 1 sudu besar chocolate emulco + 2 sudu besar serbuk koko, kacau sebati.
Bahagian 2 : 1 sudu besar Pandan paste (boleh tambah sedikit pewarna hijau), kacau sebati.
Bahagian 3 : Biarkan adunan warna asal (me : guna pewarna merah), kacau sebati.
5. Masukkan adunan sedikit demi sedikit ke dalam loyang secara rawak. Atau ikut citarasa. Kemudian bolehlah dilorek, jika suka.
6. Bakar selama 1 jam 10 minit. Pada 35 minit pertama, tutup loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan kek merekah dan pecah. Selepas masak terus keluarkan dari oven dan terus terbalikkan, biarkan seketika sebelum dikeluarkan dari loyang.
No comments:
Post a Comment