KEK PISANG

Wednesday, February 12, 2020

CHEESE CAKE BROWNIES ...










RESEPI CHEESE CAKE BROWNIES
sumber :    Insta@resepisedap
(moist & fudgy)
(anggaran :    50 pcs cupcakes)




Bahan Brownies :

450  gm  dark chocolate
250  gm  tepung gandum
6  biji  telur   (me :  gun gred A)
60  gm  serbuk koko
350  gm  gula kastor
200  gm  butter
100  gm  minyak   (me :  guna minyak jagung)
1/2  sudu teh  garam halus


Bahan Cheese Cake :

500  gm  cream cheese,   suhu bilik
2  biji  telur   (me :  gred A)
100  gm  gula kastor
100  ml  whipping cream 'dairy'
3  sudu besar  tepung gandum
1  sudu besar  air/jus lemon
1  sudu besar  lemon zest@parutan kulit lemon


Cara-Cara :

Untuk Brownies :

1.  Potong-potong dark chocolate, masukkan ke dalam periuk kecil.  Letakkan periuk kecil di atas kuali yang berisi air, (teknik double boiler).  Masak sehingga coklat mencair sepenuhnya.

2.  Masukkan butter dan matikan api.  Kacau-kacau sehingga butter mencair kemudian masukkan minyak dan garam.

3.  Di dalam mangkuk yang lain, ayak tepung dan serbuk koko, tambahkan gula kastor, telur dan campuran coklat cair tadi.  Kacau menggunakan whisk tangan atau mixer sehingga sebati.


Untuk Cheese Cake :

1.  Pukul cream cheese dan gula halus sekadar sebati.  Kemudian masukkan bahan-bahan lain dan pukul sehingga sebati.

2.  Tuangkan adunan brownies ke dalam papercup/paper liner sebanyak 3/4 tinggi papercup.

3.  Tuangkan 1 sudu besar adunan cheese cake.  Ratakan.  Hiaskan dengan sedikit adunan brownies di atasnya.

4.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170'C selama 40 minit atau sehingga masak sepenuhnya (bergantung pada oven masing-masing).
SIAP !!!




No comments:

Post a Comment