Monday, February 24, 2020
KARI IKAN MAMAK STYLE ...
KARI IKAN TENGGIRI MAMAK STYLE
sumber : Azie Kitchen
kredit : MaDiHaA ...
Bahan-Bahan :
5 keping ikan tenggiri ~ guna kepala ikan lagi sedap
5 sudu besar rempah kari ikan (me : guna jenama Adabi)
2 sudu besar cili kisar atau cili serbuk
2 tangkai daun kari ~ jangan dileraikan
1 sudu kecil halba campur
Air asam jawa, lebihkan sedikit (atau : 1 sudu besar pes asam jawa Adabi)
Garam secukup rasa
Air secukupnya untuk kuah
Minyak masak
Bahan-Bahan Kisar :
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Bahan-Bahan Mayang@Hiris :
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili padi ~ potong kecil
Bahan Rampai :
Terung ungu panjang ~ belah tengah ; atau
Kacang bendi
Cili hijau
Buah tomato ~ belah dua
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya dan masukkan cili padi yang dipotong. Masukkan halba campur dan bahan-bahan yang dimayang. Setelah agak layu, masukkan cili kisar dan bahan-bahan kisar.
2. Kemudian masukkan rempah kari ikan. Masukkan 2 tangkai daun kari. Jangan diceraikan daun itu sebab batang daun kari itu akan memberi aroma yang sedap pada kari.
3. Masakkan sehingga hilang bau rempah itu. Masukkan sedikit air jika rempah nampak kering.
4. Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yang ditapis, air secukupnya ikut kepekatan kuah yang disukai. Masukkan garam secukup rasa.
5. Setelah mendidih, masukkan ikan, bahan-bahan rampai. Masakkan sekejap sahaja supaya tak nak ikan masak terlalu lama dan hancur. Sesuaikan rasanya.
6. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan. SIAP !!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment