KEK PISANG

Monday, February 24, 2020

KARI IKAN MAMAK STYLE ...









KARI IKAN TENGGIRI MAMAK STYLE
sumber :    Azie Kitchen
kredit :    MaDiHaA ...




Bahan-Bahan :

5  keping  ikan tenggiri   ~  guna kepala ikan lagi sedap
5  sudu besar  rempah kari ikan   (me : guna jenama Adabi)
2  sudu besar  cili kisar atau cili serbuk
2  tangkai  daun kari   ~  jangan dileraikan
1  sudu kecil  halba campur
Air asam jawa,  lebihkan sedikit   (atau :  1 sudu besar pes asam jawa Adabi)
Garam secukup rasa
Air secukupnya untuk kuah
Minyak masak


Bahan-Bahan Kisar :

1  biji  bawang besar
4  ulas  bawang merah
4  ulas  bawang putih
1  sudu kecil  serbuk lada hitam


Bahan-Bahan Mayang@Hiris :

1  labu  bawang besar
3  ulas  bawang putih
3  tangkai  cili padi   ~  potong kecil


Bahan Rampai :

Terung ungu panjang   ~  belah tengah ;  atau
Kacang bendi
Cili hijau
Buah tomato   ~  belah dua


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dan masukkan cili padi yang dipotong.  Masukkan halba campur dan bahan-bahan yang dimayang.  Setelah agak layu, masukkan cili kisar dan bahan-bahan kisar.

2.  Kemudian masukkan rempah kari ikan.  Masukkan 2 tangkai daun kari.  Jangan diceraikan daun itu sebab batang daun kari itu akan memberi aroma yang sedap pada kari.

3.  Masakkan sehingga hilang bau rempah itu.  Masukkan sedikit air jika rempah nampak kering.

4.  Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yang ditapis, air secukupnya ikut kepekatan kuah yang disukai.  Masukkan garam secukup rasa.

5.  Setelah mendidih, masukkan ikan, bahan-bahan rampai.  Masakkan sekejap sahaja supaya tak nak ikan masak terlalu lama dan hancur.  Sesuaikan rasanya.

6.  Tutup api.  Sedia untuk dihidangkan.    SIAP !!!

No comments:

Post a Comment