KEK PISANG

Wednesday, February 26, 2020

KEK GULA HANGUS@KEK SARANG SEMUT ...









KEK GULA HANGUS@KEK SARANG SEMUT
sumber :    FB/keluarga.my@Siti Noor Aishah via MAHN ...




Bahan Gula Hangus :

2  cawan  gula pasir
2  cawan  air panas
3  sudu makan  marjerin


Bahan Kek :

4  biji  telur gred A
1/2  cawan  susu pekat manis
2  cawan  tepung gandum
2  sudu kecil  soda bikarbonate
1  sudu kecil  esen vanilla


Cara-Cara :

1.  Cairkan gula pasir menggunakan api perlahan.  Bila gula dah larut dan bertukar menjadi warna perang masukkan air panas.  Masukkan marjerin 3 sudu makan, kacau, bila dah berbuih tutup api dan ketepikan.

2.  Di dalam bekas/mangkuk yang sesuai, kacau telur dengan garfu (kacau manja-manja jer).  Masukkan susu pekat manis dan esen vanilla, kacau biar sebati.

3.  Ayakkan tepung dan soda bikarbonate kemudian masukkan ke dalam adunan tadi, kacau sehingga adunan tidak berketul.

4.  Masukkan air gula hangus yang dicairkan tadi ke dalam adunan dan kacau perlahan sehingga sebati.

5.  Sapukan minyak dan alas loyang bersaiz 7 inci.

6.  Tapiskan adunan tadi ke dalam loyang dan bakar pada suhu 150'C - 160'C selama 45-50 minit sehingga masak menggunakan api bawah sahaja dan tambah 10 minit bakar guna api atas bawah.


TIPS :

1.  Boleh cucuk dengan lidi sate untuk tengok kek dah masak ke belum pada minit ke 45.  Kalau tak melekat bermakna kek dah masak.

2.  Sejukkan dan keluarkan kek dari loyang, barulah dipotong melintang untuk serlahkan sarangnya.  Mula-mula anda belah dua kek dan tengok alur sarangnya, barulah dipotong melintang melawan alur dan InsyaAllah keluarlah sarangnya.





No comments:

Post a Comment