KEK PISANG

Thursday, February 6, 2020

KUIH BAKAR KENTANG ...








KUIH BAKAR KENTANG
sumber :    FB@Mas Cotek




Bahan-Bahan :

2  biji  kentang,  saiz sederhana   (rebus & lecek)
1  cawan  tepung gandum
1  cawan  santan
1/2  cawan  gula pasir
1  biji  telur   (saya guna gred A)
1  sudu besar  mentega/marjerin
Sedikit pewarna kuning/oren
Sedikit bijan,  jika suka


Cara-Cara :

Satukan kesemua bahan di dalam blender kemudian blend/kisar sehingga halus.
Panaskan acuan cara atau acuan pilihan dengan sedikit minyak.
Bakar di atas api dapur sehingga masak menggunakan api perlahan.


NOTA :    jika menggunakan loyang, bakar pada suhu oven 170'C, api atas bawah selama 35 - 40 minit atau sehingga masak.  Boleh ditabur bijan, jika suka.





No comments:

Post a Comment