KEK PISANG CHOCOLATE RICE
sumber : tiffinbiru@CMG ...
Bahan-Bahan :
150 gm marjerin atau mentega
200 gm tepung kek@self-raising flour *
1/4 sudu teh soda bikarbonate * ( * gaul rata & diayak )
3 biji telur gred A
100 gm gula perang
100 gm pisang masak ~ dilecek halus (me : guna pisang emas)
100 ml susu segar (suhu bilik)
Beberapa titik esen pisang
1/3 cawan pisang yang dipotong dadu
50 gm coklat urai@chocolate rice
Coklat cair ~ untuk hiasan (tak letak)
Badam keping untuk hiasan
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C, lenser tin berukuran 8"x8"x3" dengan mentega, alas dasar dengan kertas minyak. Ketepikan. (me : guna aluminium foil No.4203-P).
2. Putar mentega dengan gula perang sehingga gula hancur. Masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul sehingga kembang dan berkrim. Masukkan tepung dan susu segar berselang-seli sehingga habis, putar rata.
3. Masukkan pisang lecek dan gaul rata dengan spatula. Tambahkan coklat urai, pisang yang dipotong dadu dan esen pisang. Gaul sehingga semua rata. Tuangkan adunan ke dalam tin yang telah disediakan. Taburkan cincangan kekacang jika suka.
4. Bakar selama 40-50 minit atau sehingga masak sepenuhnya (atau bergantung pada oven masing-masing). Sejukkan dahulu baru dipotong. Hiaskan dengan coklat cair jika suka.
SIAP !!!
No comments:
Post a Comment