KEK PISANG

Saturday, February 8, 2020

KEK PISANG CHOC RICE ...










KEK PISANG CHOCOLATE RICE
sumber :    tiffinbiru@CMG ...




Bahan-Bahan :

150  gm  marjerin atau mentega
200  gm  tepung kek@self-raising flour *
1/4  sudu teh  soda bikarbonate *    ( * gaul rata & diayak )
3  biji  telur gred A
100  gm  gula perang
100  gm  pisang masak   ~  dilecek halus   (me : guna pisang emas)
100  ml  susu segar   (suhu bilik)
Beberapa titik esen pisang
1/3  cawan  pisang yang dipotong dadu
50  gm  coklat urai@chocolate rice
Coklat cair   ~  untuk hiasan   (tak letak)
Badam keping untuk hiasan


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C, lenser tin berukuran 8"x8"x3" dengan mentega, alas dasar dengan kertas minyak.  Ketepikan.   (me : guna aluminium foil No.4203-P).

2.  Putar mentega dengan gula perang sehingga gula hancur.  Masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul sehingga kembang dan berkrim.  Masukkan tepung dan susu segar berselang-seli sehingga habis, putar rata.

3.  Masukkan pisang lecek dan gaul rata dengan spatula.  Tambahkan coklat urai, pisang yang dipotong dadu dan esen pisang.  Gaul sehingga semua rata.  Tuangkan adunan ke dalam tin yang telah disediakan.  Taburkan cincangan kekacang jika suka.

4.  Bakar selama 40-50 minit atau sehingga masak sepenuhnya (atau bergantung pada oven masing-masing).  Sejukkan dahulu baru dipotong.  Hiaskan dengan coklat cair jika suka.
SIAP !!!

No comments:

Post a Comment