Wednesday, February 26, 2020
DAGING KUNYIT BERKOBIS ...
DAGING KUNYIT BERKOBIS
sumber : tiffinbiru@CMG ...
Bahan-Bahan :
250 gm daging batang pinang ~ hiris nipis, cuci bersih & toskan
1/2 inci halia muda *
3 ulas bawang putih *
2 inci kunyit hidup * ( * ditumbuk halus )
1/2 camca teh garam
Secubit gula
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 biji cili merah ~ dihiris serong
1/4 biji kobis bulat (me : guna 8 tangkai kacang panjang)
1/3 cawan air
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Daging digaul dengan bahan tumbuk halus sehingga rata. Perap sekurang-kurangnya 2 jam di dalam peti sejuk. Kobis dihiris kasar (jika guna kacang panjang, dipatah-patahkan anggaran 1 inci), cuci dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bawang besar sehingga layu, kemudian masukkan daging tadi dan masak sehingga daging berubah warna. Tuangkan air dan masak sehingga daging lembut.
3. Tambahkan sayur kobis atau kacang panjang dan cili merah hiris, kacau rata dan biarkan sehingga kobis/kacang panjang lembut tapi masih rangup. Sesuaikan rasa dan jika perlu tambahkan sedikit lagi garam, kacau rata, angkat dan hidangkan panas bersama nasi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment