KEK PISANG

Wednesday, February 26, 2020

DAGING KUNYIT BERKOBIS ...









DAGING KUNYIT BERKOBIS
sumber :    tiffinbiru@CMG ...




Bahan-Bahan :

250  gm  daging batang pinang   ~  hiris nipis, cuci bersih & toskan
1/2  inci  halia muda *
3  ulas  bawang putih *
2  inci  kunyit hidup *    ( * ditumbuk halus )
1/2  camca teh  garam
Secubit gula
1  biji  bawang besar   ~  dihiris
1  biji  cili merah   ~  dihiris serong
1/4  biji  kobis bulat   (me :  guna 8 tangkai kacang panjang)
1/3  cawan  air
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Daging digaul dengan bahan tumbuk halus sehingga rata.  Perap sekurang-kurangnya 2 jam di dalam peti sejuk.  Kobis dihiris kasar (jika guna kacang panjang, dipatah-patahkan anggaran 1 inci), cuci dan toskan.

2.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bawang besar sehingga layu, kemudian masukkan daging tadi dan masak sehingga daging berubah warna.  Tuangkan air dan masak sehingga daging lembut.

3.  Tambahkan sayur kobis atau kacang panjang dan cili merah hiris, kacau rata dan biarkan sehingga kobis/kacang panjang lembut tapi masih rangup.  Sesuaikan rasa dan jika perlu tambahkan sedikit lagi garam, kacau rata, angkat dan hidangkan panas bersama nasi.

No comments:

Post a Comment