KEK PISANG

Tuesday, February 18, 2020

MUFFIN COKLAT CIP ...










RESIPI MUFFIN COKLAT CIP
sumber :    www.rasa.my
kredit ke :    Azlina Ina




Bahan-Bahan :

2  biji  telur gred B   (me : guna gred A)
1/2  cawan  mentega   ~  dicairkan
Sedikit emulco coklat
1  cawan  susu segar   ~  suhu bilik
Sedikit esen vanilla
1  cawan  gula halus/kastor
Secubit garam halus
1/2  cawan  serbuk koko
1 3/4  cawan  tepung naik sendiri@self-raising flour
1  sudu kecil  soda bikarbonate
1/2  sachet  serbuk kopi nescafe
Coklat cip & badam cincang secukupnya,  untuk hiasan


Cara-Cara :

1.  Mula-mula satukan gula halus, telur dan esen vanilla serta emulco coklat.

2.  Kocok sedikit menggunakan whisk, kalau tiada pakai  senduk kayu pun boleh.

3.  Masukkan mentega yang dicairkan tadi, whisk lagi.

4.  Kemudian tambahkan susu segar dan kacau sebati.

5.  Masukkan pula tepung, serbuk koko, soda bikarbonate, garam, nescafe sachet yang sudah di ayak terlebih dahulu.  Kemudian masukkan perlahan-lahan ke dalam adunan bahan-bahan yang dikacau tadi.

6.  Adunan dah siap, isikan ke dalam cawan kertas dalam 1/2 cawan.  Taburkan coklat cips, kekacang, jika guna.

7.  Bakar pada suhu 170'C selama 25-30 minit sehingga masak sepenuhnya (bergantung pada oven masing-masing).  Pastikan panaskan oven terlebih dahulu.

No comments:

Post a Comment