Tuesday, March 5, 2013
PUFF lagi
CURRY PUFF
sumber : tiffinbiru, tqvm pada CMG
Bahan-bahan :
1 pek puff pastry segera jenama "KAWAN" saiz 4" x 4"
1 biji kuning telur, untuk disapu
sedikit lada hitam kisar untuk ditabur (optional)
Bahan Inti :
2 biji kentang - didadu kecil
1 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 tbsp serbuk kari ikan
1 tsp serbuk lada hitam
1 tin tuna dalam tin, toskan airnya
1 tbsp sos tiram
2 tbsp kicap cair
1 cawan air
sedikit gula
beberapa helai daun kari
Cara-cara :
UNTUK INTI : Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan daun kari hingga wangi. Masukkan bawang putih dan sos tiram, kacau rata dan tuangkan sedikit air. Masukkan rempah kari dan masak hingga garing, masukkan tuna, serbuk lada hitam dan kentang, kacau dan tambah air. Tuangkan kicap cair, kecilkan api dan masak hingga kentang empuk. Akhir sekali masukkan sedikit gula, kacau rata dan rasakan. Tutup api dan sejukkan sepenuhnya sebelum diguna.
Ambil sekeping pastry, potong dua, isi inti pada satu bahagian, tutupkan dengan 1 bahagian lagi (yang siap berkelar) di atasnya kemudian tekankan tepinya dengan garfu. Sapukan dengan kuning telur pada permukaan puff dan taburkan dengan sedikit lada hitam kisar (jika suka).
Bakar selama 25 minit pada suhu 200'C. (Kalau oven ada fungsi kipas, bolehlah digunakan).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nampak pun dah tau sedap...
ReplyDeletememang sedap dan mudah untuk membuatnya..anak-anak pun suka..cubalah..
ReplyDeletememang sedap dan mudah untuk membuatnya..anak-anak pun suka..cubalah..
ReplyDelete