Thursday, March 28, 2013
IKAN MASAK TIGA RASA
IKAN MASAK TIGA RASA
sumber : buku resipi
Bahan A :
2 ekor ikan bawal atau siakap
1 tbsp tepung jagung (bagi menyalut ikan)
3 ulas bawang merah (dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
3 cm halia (dihiris)
Minyak untuk menggoreng ikan
Bahan B (untuk sos) :
3 tbsp sos tomato
3 tbsp sos cili
3 tbsp sos tiram
3 tbsp air
1 tsp gula pasir
Bahan C (sebagai hiasan) :
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji buah tomato (dipotong 4)
1 tin kecil nenas dadu (dalam tin) - tambahan
Cara membuat :
1. Sapukan tepung jagung pada keseluruhan ikan.
2. Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak hingga masak dan kuning keemasan. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 tbsp minyak bagi menumis bahan yang dihiris hingga wangi.
4. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kacau rata.
5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6. Curahkan kuah sos di atas ikan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment