KEK PISANG

Thursday, March 28, 2013

IKAN MASAK TIGA RASA







IKAN MASAK TIGA RASA


sumber  :   buku resipi


Bahan A :

2   ekor   ikan bawal atau siakap
1   tbsp   tepung jagung (bagi menyalut ikan)
3   ulas    bawang merah  (dihiris)
1   labu    bawang besar  (dihiris)
2   ulas     bawang putih  (dihiris)
3   cm      halia  (dihiris)
Minyak untuk menggoreng ikan


Bahan B (untuk sos) :

3  tbsp   sos tomato
3  tbsp   sos cili
3  tbsp   sos tiram
3  tbsp   air
1  tsp     gula pasir


Bahan C  (sebagai hiasan) :

1  pokok   daun bawang
2  biji         cili merah (dihiris)
2  biji         cili hijau (dihiris)
2  biji         buah tomato  (dipotong 4)
1  tin kecil  nenas dadu (dalam tin) - tambahan


Cara membuat :

1.   Sapukan tepung jagung pada keseluruhan ikan.
2.   Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak hingga masak dan kuning keemasan.  Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
3.   Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 tbsp minyak bagi menumis bahan yang dihiris hingga wangi.
4.   Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih.  Kacau rata.
5.   Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6.   Curahkan kuah sos di atas ikan.

No comments:

Post a Comment