KEK PISANG

Wednesday, March 20, 2013

MACARONS COKLAT








MACARONS COKLAT


sumber :  Majalah AROMA Mac 2013 (bilachahkedapur)
dicuba  :  zaralovebaking


Bahan-bahan :

  70  gm   serbuk badam
  10  gm   serbuk koko
140  gm   gula ising
  80  gm   putih telur  (suhu bilik)
  65  gm   gula kastor


Coklat Ganache :

150  gm   coklat gelap/masakan
150  gm   whipping cream
  25  gm   mentega/marjerin


Cara-cara :

1.   Kisar serbuk badam untuk memastikan ianya benar-benar halus.  Ketepikan.
2.   Ayak gula ising dengan serbuk koko.  Masukkan serbuk badam, gaul sebati dan ketepikan.
3.   Sediakan dulang pembakar yang dilapik dengan kertas parchment.
4.   Pukul putih telur dengan kelajuan tinggi, masukkan gula kastor dan pukul lagi hingga adunan menjadi bertanduk (pekat).
5.   Masukkan campuran serbuk badam tadi sedikit demi sedikit.
6.   Gaul secara kaup balik dengan spatula hingga adunan menjadi licin dan berkilat.
7.   Panaskan ketuhar 20 minit lebih awal.
8.   Masukkan adunan dalam piping bag, potong muncung bag dan paip mengikut saiz yang dikehendaki.
9.   Hentakka dulang pembakar perlahan-lahan untuk mengeluarkan gelembung udara di dalam adunan macarons.
10. Rehatkan adunan kira-kira 30 minit atau hingga permukaan macarons tidak melekit/agak kering bila disentuh.
11. Bakar dengan api sederhana kira-kira 10-12 minit dengan suhu 150'C.  (saya guna api atas bawah serta kipas di 'on kan').
12. Sejukkan macarons sebelum dicantumkan dengan inti ganache.  (saya guna 'Nutella dan Peanut Butter' sebagai inti - sedap).


Cara membuat Coklat Ganache :

1.   Potong coklat gelap kepada kepingan-kepingan kecil. (untuk memudahkan pencairan coklat)
2.   Panaskan whipping cream dengan api perlahan.
3.   Apabila krim telah hampir mendidih kecil masukkan coklat gelap dan mentega.
4.   Kacau rata hingga coklat mencair sepenuhnya.
5.   Sejukkan sebelum diletakkan ke dalam macarons.



No comments:

Post a Comment