KEK PISANG

Thursday, March 7, 2013

BROWNIES KUKUS yang moist dan sangat sedap.




 BROWNIES KUKUS





BROWNIES KUKUS


sumber  :  Cendanakasih, tqvm (sangat sedap & moist)


Bahan-bahan :

200  gm   mentega/marjerin
200  gm   coklat masakan hitam (cincang)
170  gm   tepung gandum  -  diayak bersama serbuk koko
  30  gm   serbuk koko
    4  biji   telur  (B)
170  gm   gula halus
    1  tsp   esen vanilla (saya tambah)

Loyang :  10" x 10" x 1" persegi,digris dan alas


Cara-cara :

1.   Cairkan mentega/marjerin dan coklat masakan secara double-boil, kacau rata dan biarkan suam.  Ketepikan.
2.   Tepung gandum dan serbuk koko diayak bersama.  Ketepikan sebentar.
3.   Di dalam mixer, pukul telur dan gula halus hingga kembang.
4.   Masukkan campuran tepung dan gaul rata dengan spatula.
5.   Masukkan pula campuran coklat dan gaul lagi hingga rata dan sebati.
6.   Tuangkan ke dalam loyang dan kukus hingga masak anggaran selama 1 jam hingga masak.
7.   Hiaskan dengan coklat ganache dan gula-gula manik (jika suka).


Chocolate Ganache :  (raihannavanilla, tqvm)

300  gm   coklat masakan (cincang)
120  ml    whipping cream
    1  tbsp  marjerin

Cara-cara :

     Satukan kesemua bahan di atas dan masak dengan kaedah double-boil hingga likat dan licin.  Biarkan suam barulah di tuangkan ke atas brownies.  Biarkan ia meleleh dengan sendirinya.

No comments:

Post a Comment