BROWNIES KUKUS
BROWNIES KUKUS
sumber : Cendanakasih, tqvm (sangat sedap & moist)
Bahan-bahan :
200 gm mentega/marjerin
200 gm coklat masakan hitam (cincang)
170 gm tepung gandum - diayak bersama serbuk koko
30 gm serbuk koko
4 biji telur (B)
170 gm gula halus
1 tsp esen vanilla (saya tambah)
Loyang : 10" x 10" x 1" persegi,digris dan alas
Cara-cara :
1. Cairkan mentega/marjerin dan coklat masakan secara double-boil, kacau rata dan biarkan suam. Ketepikan.
2. Tepung gandum dan serbuk koko diayak bersama. Ketepikan sebentar.
3. Di dalam mixer, pukul telur dan gula halus hingga kembang.
4. Masukkan campuran tepung dan gaul rata dengan spatula.
5. Masukkan pula campuran coklat dan gaul lagi hingga rata dan sebati.
6. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus hingga masak anggaran selama 1 jam hingga masak.
7. Hiaskan dengan coklat ganache dan gula-gula manik (jika suka).
Chocolate Ganache : (raihannavanilla, tqvm)
300 gm coklat masakan (cincang)
120 ml whipping cream
1 tbsp marjerin
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan di atas dan masak dengan kaedah double-boil hingga likat dan licin. Biarkan suam barulah di tuangkan ke atas brownies. Biarkan ia meleleh dengan sendirinya.
No comments:
Post a Comment