KEK PISANG

Wednesday, March 20, 2013

LEMAK CILI API KELADI






LEMAK CILI API KELADI

oleh :  zaralovebaking


Bahan A :

    1   ketul   keladi  (kupas, cuci & rebus sekejap)
100   gm      udang
    2   peket  santan pekat
    1   helai    daun kunyit  (disiat-siat)
Garam secukup rasa


Bahan B (dikisar halus)  :

15   biji       cili api
  3   biji       bawang kecil
  2   cm       kunyit hidup
  1   cawan  air


Cara membuat :

1.   Rebuskan keladi dengan garam hingga mendidih dan lembut.  Kemudian toskan.
2.   Masukkan bahan yang dikisar, air, udang, keladi ke dalam periuk dan didihkan perlahan.
3.   Apabila sudah mendidih, masukkan santan dan garam.
4.   Masukkan daun kunyit.  Kacau supaya tidak naik minyak.  Apabila sudah nampak pekat, bolehlah tutupkan api.
5.   Hidangkan bersama nasi putih.
 

No comments:

Post a Comment