Wednesday, March 20, 2013
LEMAK CILI API KELADI
LEMAK CILI API KELADI
oleh : zaralovebaking
Bahan A :
1 ketul keladi (kupas, cuci & rebus sekejap)
100 gm udang
2 peket santan pekat
1 helai daun kunyit (disiat-siat)
Garam secukup rasa
Bahan B (dikisar halus) :
15 biji cili api
3 biji bawang kecil
2 cm kunyit hidup
1 cawan air
Cara membuat :
1. Rebuskan keladi dengan garam hingga mendidih dan lembut. Kemudian toskan.
2. Masukkan bahan yang dikisar, air, udang, keladi ke dalam periuk dan didihkan perlahan.
3. Apabila sudah mendidih, masukkan santan dan garam.
4. Masukkan daun kunyit. Kacau supaya tidak naik minyak. Apabila sudah nampak pekat, bolehlah tutupkan api.
5. Hidangkan bersama nasi putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment