KEK PISANG

Monday, March 11, 2013

KRIM PUFF BUAH-BUAHAN SEGAR

 menggunakan macaron mat






KRIM PUFF BUAH-BUAHAN SEGAR


sumber dari  :  tiffinbiru - CMG, tqvm
dicuba           :  zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

  75  gm   tepung gandum
  50  gm   mentega
125  ml    air
    1  biji   telur + 1 kuning telur, dikacau sedikit
 1/2  tsp   esen vanilla
secubit garam


Bahan-bahan lain :

Non-dairy whipping cream secukupnya  -  putar hingga kental
Buah-buahan pilihan (eg.  strawberry, kiwi, peach dalam tin - toskan & potong serong, dll)


Cara-cara :

     Masakkan air, mentega dan garam hingga mentega cair dan mendidih, guna api kecil.  Masukkan tepung dan kacau satu arah hingga menjadi adunan yang tidak melekat di periuk.  Matikan api dan alihkan adunan ke dalam mixer dan biarkan suam.
     Kemudian putar sambil masukkan telur sedikit demi sedikit hingga sebati.  Masukkan esen vanilla.  Gaul sebati.  Masukkan adunan ke dalam piping bag.  Paipkan ke atas dulang pembakar.
     Bakar selama 25 minit pada suhu 200'C hingga berwarna keperangan.  (guna kipas jika oven mempunyai fungsi kipas).

No comments:

Post a Comment