menggunakan macaron mat
KRIM PUFF BUAH-BUAHAN SEGAR
sumber dari : tiffinbiru - CMG, tqvm
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
75 gm tepung gandum
50 gm mentega
125 ml air
1 biji telur + 1 kuning telur, dikacau sedikit
1/2 tsp esen vanilla
secubit garam
Bahan-bahan lain :
Non-dairy whipping cream secukupnya - putar hingga kental
Buah-buahan pilihan (eg. strawberry, kiwi, peach dalam tin - toskan & potong serong, dll)
Cara-cara :
Masakkan air, mentega dan garam hingga mentega cair dan mendidih, guna api kecil. Masukkan tepung dan kacau satu arah hingga menjadi adunan yang tidak melekat di periuk. Matikan api dan alihkan adunan ke dalam mixer dan biarkan suam.
Kemudian putar sambil masukkan telur sedikit demi sedikit hingga sebati. Masukkan esen vanilla. Gaul sebati. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Paipkan ke atas dulang pembakar.
Bakar selama 25 minit pada suhu 200'C hingga berwarna keperangan. (guna kipas jika oven mempunyai fungsi kipas).
No comments:
Post a Comment