KEK PISANG

Sunday, March 10, 2013

NASI TOMATO untuk santapan tengahari



 NASI TOMATO Yatiememories
 ACAR
 RENDANG AYAM




NASI TOMATO


sumber dari  :   Yatiememories, tqvm
dicuba  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

      4   cawan   beras basmathi, cuci & rendam 30 minit, toskan
      5   cawan   air
      1   cawan   susu cair
1 1/2   tbsp      minyak sapi
      2   tbsp      minyak masak, tambahan
2 1/2   tbsp      sos tomato
      1   kiub      pati ayam "maggi"
Garam secukupnya


Untuk hiasan :

Hirisan daun bawang secukupnya
Kismis dan kacang peas
Bawang goreng secukupnya


Bahan tumis :

1   batang   kulit kayu manis
1   kuntum  bunga lawang
3   kuntum  bunga cengkih
3   biji        buah pelaga
1   biji        bawang besar  -  didadu kecil
2   ulas       bawang putih  -  dicincang halus
1   inci        halia  -  diketuk
2   helai      daun pandan  -  disimpul
1   biji        buah tomato yang masak ranum, buang bijinya dan cincang halus


Cara-cara :

     Panaskan minyak sapi dan minyak masak didalam kuali, masukkan bahan tumis, halia, bawang besar, bawang putih, daun pandan dan tomato.  Masakkan hingga semuanya layu.  Tambahkan sos tomato dan kacau rata.  Masukkan beras, gaul rata dan gorengkan sekejap.
     Alihkan beras tadi ke dalam rice cooker, tuangkan air, susu cair, kiub pati ayam (hancurkan, jika guna) dan garam secukup rasa.  Kacau rata dan tanak seperti biasa.  Bila nasi dah masak, taburkan kismis dan bila elok kering, gemburkan dengan chopstick.  Taburkan dengan bahan hiasan lain.
     Sedia untuk dihidangkan.

2 comments: