KEK PISANG

Thursday, March 28, 2013

SPAGETI BOLOGNESE




 kuah spageti bolognese




SPAGETI BOLOGNESE


oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

    1   paket   spageti  (saya guna jenis 'Angel Hair')
400   gm       daging kisar
    1   tin        puri tomato  (saiz kecil)
    1   tin        sos spageti (brand 'PREGO')
  10   biji       cendawan butang (dalam tin - dihiris)
    1   batang  lobak merah  (dipotong dadu)
    2   biji        tomato  (dipotong dadu)
    1   biji        bawang besar Holland (dipotong dadu)
    3   ulas       bawang putih  (dicincang halus)
    2   helai      daun bay  (daun salam)
    1   cawan   air
    3   tbsp      keju Parmesan
    3   tbsp      minyak masak  (untuk menumis)
Garam dan gula pasir secukupnya
sedikit serbuk lada hitam (tambahan)


Cara membuat :

1.   Didihkan air dalam periuk.  Masukkan sedikit garam dan minyak masak.  Masukkan spageti dan rebus 5-7 minit hingga masak.  Angkat dan tuskan.

2.   Tumiskan bawang putih dan bawang besar Holland hingga berbau wangi.  Masukkan daging kisar.  Masak hingga daging berubah warna.  Kemudian masukkan puri tomato dan sos PREGO.  Tambahkan 1 cawan air.  Masukkan cendawan butang, lobak merah, tomato, daun bay, serbuk lada hitam (jika guna), garam dan gula lasir.  Masak hingga lobak merah agak lembut.  Kacau hingga rata.

3.   Letakkan spageti di atas pinggan dan tuangkan sos daging.  Taburkan keju Parmesan.  Hidangkan.

No comments:

Post a Comment