KEK PISANG

Thursday, March 28, 2013

MASAK LEMAK PETOLA






MASAK LEMAK PETOLA


oleh :   zaralovebaking


Bahan A :

  1  batang    petola
  2  keping    tauhu lembut  (dipotong dadu)
  6  ekor       udang basah (dibuang kulitnya & cuci bersih)
  2  cawan    santan pekat
  1  cawan    air
Garam secukup rasa


Bahan B (dihiris) :

   3  ulas        bawang merah
   2  ulas        bawang putih
   1  tangkai   cili merah


Cara membuat :

1.   Petola dibuang kulit dan dihiris nipis.  Basuh bersih.
2.   Masukkan kesemua bahan kecuali santan dan tauhu lembut  ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
3.   Akhir sekali masukkan santan dan tauhu lembut.  Masak hingga mendidih sekali lagi.  Perisakan dengan garam secukupnya kemudian tutup api.
4.   Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment