Thursday, March 28, 2013
MASAK LEMAK PETOLA
MASAK LEMAK PETOLA
oleh : zaralovebaking
Bahan A :
1 batang petola
2 keping tauhu lembut (dipotong dadu)
6 ekor udang basah (dibuang kulitnya & cuci bersih)
2 cawan santan pekat
1 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan B (dihiris) :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
Cara membuat :
1. Petola dibuang kulit dan dihiris nipis. Basuh bersih.
2. Masukkan kesemua bahan kecuali santan dan tauhu lembut ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
3. Akhir sekali masukkan santan dan tauhu lembut. Masak hingga mendidih sekali lagi. Perisakan dengan garam secukupnya kemudian tutup api.
4. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment